U trendu

Nemačka planira pomoć za kompanije od preko 100 mlrd evra

BERLIN – Nemačka planira da pruži pomoć u vrednosti većoj od 100 milijardi evra (108,8 milijardi dolara) kompanijama pogođenim posledicama rata u Ukrajini, navodi se u dokumentu ministarstava finansija i ekonomije u koji je uvid imao Rojters.

U programu, koji su ta dva ministarstva kasnije objavila, vlada je ovu pomoć nazvala „odbrambenim štitom“ za kompanije pogođene ratom, čiji je glavni problem kratkoročna likvidnost, a vlada to namerava da reši kreditnim instrumentima.

Prema planu, vlada će kompanijama svih veličina ponuditi kredite sa niskom kamatom u vrednosti od oko 7,0 milijardi evra preko državne razvojne banke KfW.

Pored toga, ponudiće garancije za kredite do 100 milijardi evra kako bi zaštitila likvidnost kompanija za vreme skoka cena energije.

„Danas predstavljamo veliki ekonomski paket za podršku kompanijama koje su preterano opterećene visokim cenama“, rekao je ministar ekonomije Robert Habek na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom finansija Kristijanom Lindnerom. Nemačka međugodišnja inflacija je porasla u martu na najviši nivo u poslednjih više od 40 godina, usled velkiog rasta cena prirodnog gasa i naftnih derivata posle ruskog napada na Ukrajinu.

Akcionarsko ili hibridno ubrizgavanje kapitala mogla bi da bude posebna opcija za bitne kompanije, kažu u ministarstvima. Za energetski intenzivne industrije, vlada planira privremenu subvenciju troškova.

Lindner je ovaj plan opisao kao „ekonomski amortizer“, koji se „odgovorno odnosi prema novcu poreskih obveznika“.

Piter Adrijan, predsednik Industrijske i trgovinske komore DIHK, rekao je da mere objalvjene danas idu u dobrom pravcu, ali da je razvoj događaja u vezi sa ratom u Ukrajini toliko dinamičan da ostaje da se vidi da li će planirana pomoć biti dovoljna.

„Iznad svega, cene energenata, koje su ponovo znatno porasle zbog rata u Ukrajini, predstavljaju za kompanije preteći trošak“, naveo je on u saopštenju.

Lindner je rekao da će dopunski budžet, koji planira da podnese parlamentu u narednim nedeljama kao odraz ekonomskih posledica rata u Ukrajini, verovatno iznositi najmanje 24 milijarde evra.

Dodao je takođe da nemačka vlada svaki dan radi na pooštravanju sankcija Rusiji, na šta se Habek, koji je i nemački vicekancelar, nadovezao izjavom da „Rusija ne sme da dobije rat“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar