U trendu

Nemačka: Pregovori o platama nisu uspeli, ide se na arbitražni postupak

BERLIN – Blizu 2,5 miliona radnika nemačkog javnog sektor bio je nekoliko dana u štrajku, a nakon što pregovori oko plata nisu uspeli, najverovatnije će se ući u arbitražni postupak, što će na neko vreme zaustaviti i štrajkove.

Treća runda pregovora u trajanju od tri dana, završena je bez rezultata, rekli su iz nemačkog sindikata Verdi i gradskog saobraćaja DBB, prenosi Rojters.

„Uprkos jasnom pokretu, poslodavci nisu bili spremni da učine dovoljne ustupke zaposlenima ni kada je upitanju minimalni iznos“, rekao je šef Verdija Frank Verneke.

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavili su na Tviteru da će pregovori ući u arbitražni postupak, uz uključivanje nezavisnog posrednika za pregovarački sto, a tokom ovog procesa radnici ne smeju da stupe u štrajk.

„Arbitražni proces ukazuje da nemački sistem kolektivnog pregovarnja funkcioniše, tako da su oba partnera zainteresovana za pronalaženje rešenja“, rekao je analitičar VP banke Tomas Gitzel.

U ponedeljak su železnice i aerodromi širom Nemačke skoro potpuno zaustavljeni zbog štrajka, koji je prema sindikatu Verdi je najveći od 1992. godine u najvećoj evropskoj ekonomiji, budući da rastuća inflacija podstiče zahteve za povećanjem plata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar