U trendu

Nemačka u 2022. uvezla 8 odsto više kamenog uglja, Rusija najveći snabdevač

BERLIN – Nemačka je 2022. godine uvezla 44,4 miliona tona kamenog uglja, odnosno 8 odsto više nego prethodne godine, saopštila je Nemačka asocijacija uvoznika uglja (VDKI), preneo je RTL.

Uprkos događajima u Ukrajini i sankcijama, Nemačka je uvezla 13 miliona tona uglja iz Rusije, tako da je prema podacima VDKI Rusija ostala najveći nemački snabdevač uglja. Istovremeno, u odnosu na prethodnu godinu, ovaj pokazatelj je smanjen za 37%.Uvoz ruskog uglja u EU zabranjen je od avgusta zbog rata u Ukrajini.

Ukupno, Nemačka je uvezla 44,4 miliona tona uglja, pri čemu je najveći porast bio iz Južne Afrike (porast od 278% u odnosu na isti period 2021 godine na 3,9 miliona tona) i Kolumbije (porast od 210% na 7,2 miliona tona).

Prema VDKI, drugi najveći dobavljač su Sjedinjene Američke Države koje su u Nemačku izvezle 9,4 miliona tona uglja, što je 32 odsto više nego 2021, a zatim slede Kolumbija i Australija.

Zbog energetske krize koja je nastala usled nedostatka gasa iz Rusije, Nemačka koristi više uglja za proizvodnju električne energije.

Budući da sagorevanje uglja proizvodi više ugljen-dioksida štetnog za klimu nego prirodni gas, savezna vlada nastoji da obezbedi alternativno snabdevanje gasom i smanji upotrebu uglja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar