U trendu

Nemačka: Zabrana komponenti Huaveja i ZTE uticaće na mreže mobilnih telefona

BERLIN – Zabrana određenih komponenti kineskih kompanija Huavej i ZTE mogla bi da ima značajan uticaj na mrežu nemačkih mobilnih telefona ako bi morali da budu zamenjeni u većem obimu, navodi se u pismu nemačkog Ministarstva ekonomije.

Ako budu potrebne opsežne izmene kao rezultat zabrane ili druge regulative, verovatno je da će to imati značajan uticaj na rad mreža mobilnih telefona i ispunjavanje zahteva za pokrivenost, navodi se u pismu upućenom ekonomskom komitetu donjem domu nemačkog parlamenta, u koje je Rojters imao uvid.

Precizan uticaj na mobilne operatere i druge ekonomske igrače nije moguće proceniti, dodaju u Ministarstvu, jer to zavisi od individualnih odluka kao i prelaznih perioda.

Vladina analiza bi mogla da dovede do toga da se od operatora traži da uklone i zamene komponente koje su već ugrađivane u 5G mreže, a prema sadašnjem zakonodavstvu, oni ne bi dobili nadoknadu za to.

Kritičari Huaveja i ZTE ističu da njihove bliske veze sa pekinškom službom bezbednosti znače da žele da ih ugrade u mreže mobilnih telefona kako bi kineskim obaveštajcima omgućili pristup ključnoj infrastrukturi.

Huavej, ZTE i kineska vlada odbacuju takve tvrdnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.