U trendu

Nemačke kompanije u inostranstvu u ozbiljnim problemima

BERLIN – Više od polovine nemačkih kompanija koje posluju u inostranstvu pogođeno je ozbiljnim problemima u snabdevanju ili logistici, što ih primorava da diverzifikuju lance dobavljača, da skrate rute nabavke i izmeste sopstvenu proizvodnju, rezultati su istraživanja asocijacije privrednika objavljeni danas.

Istraživanje nemačkog Udruženja industrijskih i privrednih komora DIHK, sprovedeno među 3.200 njegovih članova koji posluju u inostranstvu, pokazalo je da su se problemi u lancu snabdevanja u svetskoj trgovini pogoršali.

Više od polovine kompanija prijavilo je probleme u lancima snabdevanja ili logistike, što je za 14 posto više nego proletos, prenosi Rojters.

„Rast globalne tražnje trenutno prate nedovoljni proizvodni kapaciteti i problemi s transportom“, izjavio je stručnjak za trgovinu u DIHK-u Volker Trejer.

Razlozi poremećaja su višestruki i kreću se od nedostatka kontejnera i brodskih teretnih kapaciteta, preko obustava proizvodnje uzrokovanih merama ograničenja zbog kovida, do deficita neophodnih proizvodnih komponenti.

Poremećaji u lancima snabdevanja takođe mogu poticati od ozbiljnih promena trgovinskih propisa nekih stranih zemalja, kao što su propisi koji primoravaju nemačke kompanije da proizvode određene intermedijarne proizvode samo lokalno, rekao je Trejer.

S obzirom na te probleme, 54 odsto nemačkih kompanija koje rade van zemlje planira da preoblikuje dobavljačke lance ili je to već uradilo, pokazuje istraživanje.

Od tih kompanija, 72 posto traži nove ili dodatne dobavljače, 32 procenta planira da skrati ili promeni dobavljačke rute, a 15 odsto je rešeno da preseli proizvodnju.

Važni kriterijumi pri traženju novih proizvodnih lokacija su: dostupnost kvalifikovane radne snage (54%), geografska alokacija proizvodnog mesta (43%) i opšti ekonomski uslovi kao što su porezi, carine ili sankcije (43%).

Situacija je posebno teška za nemačke kompanije koje posluju u Britaniji. Ukupno 77 posto firmi koje rade u toj zemlji reklo je da mora da modifikuje svoje lance snabdevanja, 93 procenta je navelo da je primorano da promeni dobavljačke rute, dok 39 odsto kaže da planira da preseli proizvodnju, uglavnom zbog novih trgovinskih barijera nakon Bregzita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar