U trendu

Nemački gigant BASF reže troškove i radna mesta u Evropi

FRANKFURT – Hemijski gigant BASF će srezati godišnje troškove za 500 miliona evra (485 miliona dolara) u Evropi do 2024. godine, što će obuhvatiti i otpuštanje zaposlenih, pošto nemačka grupacija otpisuje 740 miliona evra povezanih s gasovodom Severni tok 1.

Kompanija je u neplaniranom saopštenju, objavljenom kasno sinoć, navela da će takođe razmotriti dalje restrukturiranje svojih hemijskih lokacija u regionu na duži rok jer je pogođena visokim cenama energije, izveštava Rojters.

BASF je kao razloge za donošenje ovog plana naveo znatno slabiju zaradu u Evropi zbog „pogoršanih opštih uslova“ poslovanja i gubitak u Nemačkoj u trećem kvartalu.

Kompanija je saopštila da je njen neto zarada u trećem tromesečju ispod tržišnih očekivanja zbog otpisa 740 miliona evra, koliko je iznosio njen udeo u naftnom i gasnom biznisu kompanije Vinteršel Dea i u operateru gasovoda Severni tok 1.

Kvartalna neto dobit je opala na 909 miliona evra sa 1,25 milijardi evra godinu dana ranije, što je znatno ispod prosečne procene analitičara od 1,1 milijardi.

Nemačka teška industrija je teško pogođena rastom troškova energije zbog rata u Ukrajini i smanjenih isporuka ruskog gasa Evropi, zbog čega su prekookeanski rivali stekli konkurentsku prednost.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek izjavio je u sredu da će privreda zemlje zabeležiti pad od 0,4 odsto u 2023. u odnosu na prethodno prognozirani rast od 2,5 posto, za šta je okrivio ekonomski rat koji vodi ruski predsednik Vladimir Putin, navodi Rojters.

BASF, koji treba da objavi detaljne poslovne rezultate 26. oktobra, saopštio je da su globalna prodaja i operativni prihod u trećem kvartalu, pre vanrednih stavki, bili nešto viši nego što su analitičari predviđali, zbog jačanja američkog dolara.

Više od polovine kratkoročnog smanjenja troškova BASF-a biće izvršeno u njegovom sedištu u Ludvigshafenu, a pogodiće neproizvodne oblasti uključujući usluge, istraživanje i razvoj, kao i korporativnu centralu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.