U trendu

Nemački građevinci najavljuju štrajk, traže veće plate

BERLIN – Nemački građevinski radnici najavili su danas da će verovatno stupiti u štrajk zbog spora oko povećanja plata i drugih naknada, kako bi izvršili pritisak na poslodavce da konačno ispune niz njihovih zahteva, uključujući i veće nadoknade za troškove prevoza do udaljenih gradilišta.

„Štrajk građevinara širom zemlje je verovatniji nego ikada ranije u poslednjih 20 godina“, rekao je Robert Fajger, šef sindikata IGBau, za list Zidojče cajtung uoči početka arbitraže, prenosi Rojters.

Sindikat traži povećanje plata za 5,3 posto za skoro 900.000 građevinskih radnika, kao i usklađivanje cene rada u istočnoj i zapadnoj Nemačkoj nakon više od tri decenije od ponovnog ujedinjenja zemlje.

Iznad svega, sindikat zahteva da poslodavci pristanu na isplatu većih naknada zbog rasta troškova radnika za prevoz, koji svaki dan putuju do vrlo udaljenih gradilišta i nazad. Taj zahtev je najveća prepreka u pregovorima, iako je na stolu još od 2018. godine, rekao je Fajger.

„Ako poslodavci zaista ne popuste, ovoga puta neće biti dogovora s nama“, upozorio je on.

Pale u Nemačkoj su generalno porasle za 5,5 posto na godišnjem nivou u drugom kvartalu, nadmašivši stopu inflacije od 2,4 procenta, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku. To znači da su radnici osetili realno povećenj plata od oko 3,0 odsto u tri meseca od aprila do juna.

U drugoj polovini godine, međutim, ekonomisti očekuju da će inflacija na godišnjem nivou biti iznad prosečnog rasta plata, što bi smanjilo kupovnu moć potrošača.

U drugom sporu oko plata, 16 nemačkih saveznih država i radnički sindikati treba da započnu u petak pregovore o povećanju zarada za više od 2,3 miliona radnika u javnom sektoru. Sindikati traže povećanje od 5,0 odsto za period od 12 meseci.

Kako bi se podržali radnici sa nižim primanjima, sporazum o platama treba da garantuje povećanje plata od najmanje 150 evra mesečno. Za radnike u sistemu javnog zdravstva, koji su bili posebno opterećeni tokom pandemije, sindikati traže podizanje plata za najmanje 300 evra mesečno, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.