U trendu

Nemački industrijalci planiraju povećanje proizvodnje

MINHEN – Proizvodna očekivanja nemačkih industrijalaca znatno su se popravila u martu, pri čemu je indeks njihovog poslovnog raspoloženja porastao sa 21,5 poena u februaru na 30,4 boda prošlog meseca, na najviši nivo od 1991, pokazuje najnovija anketa instituta IFO.

„Knjige narudžbina se pune, ali ima još toga da se uradi kako bi se zalečili ožiljci nakon krize prošle godine“, kaže Klaus Vohlrabe, stručnjak IFO instituta.

Gotovo u svim sektorima nemačke privrede najavljuju planove za povećanje proizvodnje, navodi se u saopštenju instituta dostavljenom Tanjugu.

„Naročito automobilska i elektroindustrija nameravaju da znatno prošire proizvodnju“, dodaje Vohlrabe.

Pokazatelj očekivanja automobilske industrije i njenih dobavljača porastao je na 46 poena u martu sa 36 poena prethodnog meseca, a u elektroindustriji je skočio na 44 sa 32 boda u februaru.

Među anketiranim proizvođačima mašina i opreme, kao i proizvođačima pića, ovaj indeks je povećan na 38 poena, a u proizvodnji i preradi metala se popeo na 36 poena sa februarskog nivoa od 20 bodova.

Očekivanja u hemijskoj industriji ostala su manje-više stabilna na 19 poena u odnosu februar kada je indeks iznosio 21 poen.

I proizvođači kože i srodnih proizvoda su konačno spremni da ponovo povećaju proizvodnju. Njihov rezultat u anketi je dostigao plus 21 poen nakon minus 34 boda februaru, što je dramatičan preokret.

U industriji nameštaja planiraju da zadrže proizvodnju na postojećem nivou (indeks minus dva poena), a jedino proizvođači odeće nameravaju da smanje produkciju, budući da je pokazatelj njihovih očekivanja pao na minus 41 poen.

Nemački savezni zavod za statistiku treba danas da objavi zvanične podatke o industrijskoj proizvodnji u februaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar