U trendu

Nemački izvoz u Iran skočio za 85% u oktobru

BERLIN – Nemački izvoz u Iran značajno je porastao u oktobru, samo mesec dana pre obnavljanja američkih sankcija Islamskoj Republici, pokazali su podaci u koje je Rojters imao uvid.

Vrednost nemačke robe izvezene u Iran dostigla je skoro 400 miliona evra u oktobru, što je na godišnjem nivou rast od 85 odsto i najveći mesečni obim izvoza od 2009. godine, prema podacima nemačke Federalne kancelarije za statistiku.

Američki predsednik Donald Tramp je 5. novembra obnovio sankcije Teheranu, nakon što su SAD istupile iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i svetskim silama. On je tada rekao da sankcije imaju za cilj da nanesu štetu iranskoj ekonomiji, zavisnoj od nafte, i da nateraju Teheran da odustane od nuklearnih ambicija i programa balističkih raketa.

Rojters navodi da oko 1.000 nemačkih malih i srednjih preduzeća ima poslovne veze sa Iranom, gde su osnovale i 130 svojih ogranaka.

Polovinu izvoza nemačkih proizvoda u Iran čine hemikalije, dok na mašine i opremu za postrojenja otpada jedna trećina, saopštila je Nemačko-iranska privredna komora.

Takođe se navodi da mala i srednja preduzeća iz Nemačke veruju da je cilj američkih sankcija da ugroze velike projekte u ključnim sektorima, kao što su bankarstvo, osiguranje i telekomunikacije.

Iz tog razloga, Komora procenjuje da će nemački izvoz u Iran nastaviti da raste, budući da je za deset meseci ove godine porastao za četiri odsto na 2,4 milijarde evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar