U trendu

Nemački javni dug od 2021. porastao deset puta i iznosi 4 milijarde evra

BERLIN – Nemački ministar finansija Kristijan Lindner obajvio je danas da je nemački javni dug od početka 2021. porastao 10 puta, i to sa 4 na 40 milijardi evra.

„To je novac koji nećemo u budućnosti moći da trošimo na druge stvari: obrazovanje, digitalizciju, i ulaganja u zaštitu klime. Stoga, ekonomski je mudro da pratimo budžetska ograničenja i zaustavimo rast duga“, napisao je Lindner u objavi na Tviteru.

Prošle nedelje, Lindner je izjavio da je do povećanja duga došlo zbog hitnih mera tokom pandemije kovid-19 i energetske krize, i naglasio je da Vlada treba da ograniči svoju potrošnju, te da država neće moći da reši aktuelne ekonomske probleme kao što je pad blagostanja, podseća RIA.

Prošlogodišnja energetska kriza, izazvana velikim delom sankcijama EU protiv Rusije zbog rata u Ukrajini, dovela je do rekordne inflacije u poslednjoj deceniji u evropskim zemljama.

RIA navodi da je godišnja inflacija u Nemačkoj u januaru dostigla 8,7 odsto, što predstavlja povećanje od 0,1 odsto u odnosu na prethodni mesec.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.