Nemački Kontinental otpušta 5.040 radnika

FRANKFURT – Nemački dobavljač auto-delova Kontinental (Continetal) smanjiće aktivnosti u nekim proizvodnim sektorima, jer stroža pravila o emisiji štetnih gasova ugrožavaju tražnju za komponentama motora s unustrašnjim sagorevanjem, što će rezultirati gubitkom oko 5.040 radnih mesta do 2028. godine.

Globalni dobavljač auto-delova, koji zapošljava više od 240.000 radnika, pogođen je padom globalne tražnje za putničkim automobilima i prelaskom sa dizelaša i benzinaca na električne automobile, prenosi agencija Rojters.

Iz Kontinentala navode da će oko 520 radnih mesta biti izgubljeno pošto 2024. godine bude zatvoren pogon kompanije u Rodingu, u Nemačkoj, koji proizvodi hidraulične komponente za benzinske i dizel motore.

Još 850 radnih mesta je ugroženo u pogonu kompanije u Limbah-Oberfronu, pošto će 2028. godine tamo biti okončana proizvodnja komponenti za ubrizgavanje dizel goriva, dok je u nemačkom gradu Babenhausenu u opasnosti još 2.200 radnih mesta.

U američkom gradu NJuport NJuzu biće izgubljeno još 720 radnih mesta, jer će 2024. godine tamo biti obustavljena proizvodnja hidrauličnih komponenti za benzinske motore.

U italijanskoj Pizi je ugroženo 750 radnih mesta, jer će proizvodnja komponenti za benzinske motore prestati do 2028. godine, saopštio je Kontinental.

Najavljen je i početak pregovora sa predstavnicima radnika u Kontinentalovom pogonu u mestu Rubi, u Španiji, u kojem radi oko 760 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.