Nemački poslodavci smanjili zapošljavanje u decembru

MINHEN – Aktivnost nemačkih kompanija na tržištu rada u smislu regrutovanja novih radnika postala je u decembru uzdržana.

Barometar zaposlenosti ekonomskog instituta IFO pao je na 95,5 poena u decembru sa novembarskog nivoa od 96,7 poena, jer su nove oštre mere zaključavanja s ciljem zaustavljanja širenja koronaviirusa uticale na nesklonost kompanija da zapošljavaju nove ljude.

Mada je u proizvodnom sektoru barometar zaposlenosti ojačao, ne očekuje se povećanje broja zaposlenih, navodi se u saopštenju instituta iz Minhena dostavljenom Tanjugu.

Ista situacija je u trgovini, gde je ovaj pokazatelj takođe blago porastao, ali kompanije za sada ne planiraju veće promene u broju zaposlenih.

Pružaoci usluga su, s druge strane, redukovali planove zapošljavanja. U tom pogledu, poseban oprez postoji među arhitektonskim i inženjerskim firmama i kompanijama koje se bave nekretninama.

U IT sektoru i građevinarstvu je nastavljen trend otvaranja novih radnih mesta ali, kako se čini, nešto slabije nego prethodnog meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.