U trendu

Nemački privrednici traže ambiciozniju klimatsku politiku

BERLIN – Više desetina velikih nemačkih kompanija apelovalo je na buduću vladu zemlje da donese ambiciozniju politiku za postizanje ciljeva Pariskog klimatskog sporazuma.

U otvorenom pismu objavljenom danas, 69 kompanija je navelo da bi naredna vlada trebalo da postavi Nemačku „na jasan i pouzdan put ka klimatskoj neutralnosti“, pri čemu bi taj plan trebalo da sačini u prvih 100 dana svog mandata, izveštaava AP.

Među potpisnicimai su, pored ostalih, hemijski gigant Bajer, čeličana TisenKrup i proizvođač sportsku opreme Puma.

Socijaldemokrate levog centra su s tesnim rezultatom pobedile blok konzervativne unije odlazeće kancelarke Angele Merkel na izborima prošlog meseca. Predstavnici SDP-a bi trebalo da se sastanu danas s ekološkom strankom Zeleni i ka biznisu orijentisanim Slobodnim demokratama kako bi razgovarali o formiranju koalicione vlade.

„Zaštita klime bila je ključni argument na saveznim izborima i stranke je moraju staviti na prvo mesto prilikom formiranja nove savezne vlade“, izjavio je Mihael Oto, predsednik uprave kompanije za narudžbine poštom Oto Grup i predsednik Fondacije nivo 2, koja je organizovala potpisivanje pisma.

Ranije ove godine, vlada Merkelove je usvojila plan za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte u Nemačkoj na neto nulti nivio do 2045. godine, pet godina ranije nego što je ranije planirano.

Međutim, zvanične cifre pokazuju da Nemačka zaostaje u sprovođenju ciljeva za smanjenje „staklenih“ gasova, pri čemu se predviđa da će se njigova emisija 2021. naglo porasti posle ekonomskog pada izazvanog pandemijom.

Fondacija nivo 2, koja navodi da njene članice imaju godišnji promet od oko 1.000 milijardi evra (1,16 biliona dolara) i zapošljavaju više od pet miliona ljudi širom sveta, traži da sledeća vlada podrži prelazak na obnovljivu energiju i usvoji „klimatski prijateljsku“ poresku reformu koja će uključiti ojačan sistem određivanja cena ugljenika, kako bi se sprečila ulaganja u industriju koja „guta“ struju proizvedenu iz fosilnih goriva u inostranstvu.

Stavljajući naglasak na predstojeći samit Ujedinjenih nacija o klimi u Glazgovu i predsedavanje Nemačke grupom sedam (G7) najvećih ekonomija sveta iduće godine, nemačke kompanije su ocenile da buduća vlada mora da radi na uspostavljanju međunarodnih standarda za globalni finansijski sistem i klimatski neutralne proizvode.

„Kao privrednici, spremni smo da ispunimo svoju centralnu ulogu u klimatskim akcijama. Pozivamo novu nemačku vladu da prelazak na klimatsku neutralnost učini centralnim ekonomskim projektom u narednog zakonodavnog periodu“, navodi se u pismu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.