Nemci povlače 4.000 jaja iz prodavnica, evo i zašto

Diskontni lanac supermarketa Aldi povlači iz predostožnosti sva jaja iz prodaje u više od 4.000 prodavnica u Nemačkoj, zbog bojazni da su kontaminirana insekticidom, saopšteno je danas iz te kompanije.

Tragovi insekticida fipronila pronađeni su u jajima u Belgiji i Holandiji prošlog meseca, što je dovelo do privremenog zatvaranja nekih živinarskih farmi i obustave prodaje holandskih jaja u supermarketima, javlja agencija Rojters.

Fitosanitarni inspektori sumnjaju da je hemikalija možda dospela u jaja putem kontaminiranog praška za grinje koji se koristi za čišćenje kokošinjaca. Taj prašak je isporučen i farmama u severnoj nemačkoj državi Donja Saksonija, odakle se jaja distribuiraju širom zemlje, navodi nemačko Ministarstvo za hranu i poljoprivredu.

Aldi je prvi veliki trgovac koji povlači sa svojih polica sva jaja, bez obzira na to odakle su isporučena.

„Pošto iz sve većeg broja (nemačkih) saveznih država stižu izveštaji o otkrivanju fipronila u jajima, Aldi Jug i Aldi Sever su odlučili da povuku sva jaja iz prodaje širom zemlje“, navela su dva operatera Aldi supermarketa u današnjem zajedničkom saopštenju.

Dodali su da je „ovo samo mera predostrožnosti, i da nema razloga za pretpostavku da postoje zdravstveni rizici“.

Svetska zdravstvena organizacija smatra fipronil umereno toksičnim, pri čemu veće doze dovode do osećaja mučnine i vrtoglavice. Veoma velike količine mogu izazvati oštećenje bubrega, jetre i limfnih žlezda, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.