U trendu

Nestašica čipova odnela Revozu dve petine proizvodnje

NOVO MESTO – Slovenačka fabrika za proizvodnju i montažu automobila, Revoz iz Novog Mesta, ocenjuje da je zbog nedostatka elektronskih komponenti do sada izgubila dve petine ovogodišnje planirane proizvodnje.

Sa sličnim problemima se suočava i firma Adria Mobil iz Novog Mesta, koja proizvodi prikolice i kamp-prikolice, piše agencija STA.

Revoz je jedina Renoova fabrika koja proizvodi model Tvingo, koji čini otprilike dve trećine njegove proizvodnje.

Iz ove kompanije, koja u normalnim uslovima proizvodi nešto više od 700 vozila dnevno i zapošljava preko 2.400 ljudi, kažu za slovenačku agenciju da od početka godine proizvodnja trpi zbod manjka ponude poluprovodnika, što je postao svetski problem tokom pandemije kovid-19.

Kriza s čipovima je uticala i na organizaciju rada u Adria Mobilu, koji zapošljava nešto više od 1.300 ljudi. Kako navode u ovom preduzeću, proizvodna linija za prikolice je zatvorena već mesec dana, a u novembru će uslediti i tronedeljno zatvaranje proizvodne linije za kamp-prikolice.

Dodaju da je teško dati bilo kakva predviđanja, jer je situacija krajnje neizvesna na globalnom nivou, ali očekuju da će se prilike stabilizovati početkom sledeće godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.