U trendu

Nesuglasice u EU oko uvođenja gornjeg limita na cenu gasa

BRISEL – Nakon višemesečnih nesuglasica oko pitanja može li uvođenje limita na najvišu cenu gasa da ublaži energetsku krizu u Evropi, ministri energetike zemalja članica Evropske unije sastali su se danas u Briselu u pokušaju da postignu dogovor.

Odgovarajući na ponovljene zahteve nekih zemalja,
Evropska komisija je prošlog meseca predložila gornju granicu za cenu gasa kao odgovor EU na ekonomsku krizu i skok cena energenata koje je u ovoj godini izazvala Rusija smanjivanjem isporučenih količina gasa Evropi, prenosi Rojters.

„Građani Evrope su u agoniji, a evropske firme prestaju da posluju dok EU bespotrebno raspravlja“, upozorio je danas ministar energetike Grčke Konstantinos Skrekas, pozivajući na postizanje brzog dogovora i uvođenja limita na cenu gasa.

Grčka i druge zemlje uključujući Belgiju, Italiju i Poljsku tvrde da bi uvođenje gornjeg limita na cenu gasa zaštitilo njihove ekonomije od previsokih cena energenata, dok Austrija, Nemačka i Holandija strahuju da bi to moglo preusmeriti izvoz gasa ka drugim kupcima na štetu evropskih zemalja i dovesti do poremećaja na tržištu energenata.

Neimenovani evropski diplomata potvrdio je Rojtersu da je Nemačka bila među zemljama koje se protive uvođenju limita, a nekoliko zvaničnika EU je navelo da su i neke zemlje koje podržavaju uvođenje ograničenja na gornju cenu gasa nezadovoljne najnovijim tekstom te odluke.

„Svi moraju pokazati određenu fleksibilnost i biti spremni na neke kompromise“, rekao je evropski komesar za energetiku Kadri Simson.

Nastavak nesuglasica među zemljama EU oko uvođenja ove mere i nepostizanje dogovora nakon današnjeg ministarskog sastanka značilo bi da bi rasprava verovatno mogla da se nastavi u četvrtak na nivou šefova država članica EU, a potom bi se sledeće nedelje opet sastali ministri energetike da potvrde njihovu odluku, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar