U trendu

Nezadovoljni poljoprivrednici Šumadije: Nema novca za poljoprivrednike, a biće za sendviče …

Nezadovoljni zbog teškog stanja u poljoprivredi i nebrige države, poljoprivrednici iz Šumadije održali su u 10 časova protest vožnjom traktora ulicama Rače, porukom da za njih nema novca, a da će biti za „autobuse i sendviče za njihov protest 26. maja“.

„Novca nemaju da nam isplate subvencije, a verovatno će za 26. maj, za njihovo okupljanje, da imaju novca i za autobuse i za sendviče i njihove marifetluke, što je jako iritantno za nas“, izjavio je poljoprivrednik iz Rače Milan Milošević.

Dodao je da poljoprivrednici godinama ukazuju na probleme u svim granama poljoprivrede, ali da u državi niko nije imao sluha za to.

„Jedino kada počnemo blokade puteva i ulica tada se, navodno zainteresuju za nas, ali s obzirom da smo do sada više puta prevareni i izigrani, smatramo da su predsednik države i Vlada Srbije isključivi krivci za ovakvo stanje u poljoprivredi“, rekao je Milošević.

Ocenio je da bi ova sezona mogla biti poslednja za mnoge farmere, ratare i voćare koji su se zbog nebrige države našli u bezizlaznoj situaciji.
Milošević je rekao da su poljoprivrednici prevareni i e-Agrarom, jer im još nisu isplaćene obećane subvencije, „što se do sada godinama nije desilo“, te da je „najveći problem ova vladajuća garnitura“.

Poljoprivrednik iz Bošnjana Žika Jovičić je rekao da već 30 godina vlast laže poljoprivrednike, kako kaže, kako jedna, tako druga, tako i treća, a doći će i oni četvrti.

„Zašao sam u sedmu deceniju i otprilike neću doživeti da u Srbiji bude nešto dobro za poljoprivrednike. U ovoj zemlji nije bilo vredno živeti. Sve je nesigurno, nema zagarantovane cene da bi se poljoprivredni proizvodjač odlučio za neku proizvodnju“, rekao je Jovičić.

On je rekao da je spreman da krene i na proteste u Beogradu, jer „oni su tamo, a nisu na ovoj raskrsnici u Rači“.

„Od pregovora nema ništa, promene su moguće samo protestima i protestima i protestima. Jer, oni neće da zavlače ruke u svoj džep“, rekao je Jovičić.

On smatra da je seljak decenijama degradiran i upozorava da kada nestane srpski seljak, nestaće i zemlje Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)