U trendu

Ni Severni ni Turski tok neće zatvoriti jaz u Evropi

Čak ni realizacija projekata Severni tok i Turski tok neće pomoći da se zatvori jaz između ponude i tražnje u Evropi, izjavio je danas zamenik generalnog direktora Gasproma Aleksandar Medvedev.

„Sada imamo više od četiri milijarde kubnih metara gasa koji prodajemo po principu “take or pay“ ugovora (plaća se ugovorena a ne potrošena količina), a ako pogledamo perspektive tražnje, čak i sa Severnim tokom 2 i dve linije Turskog toka, jaz između ponude i tražnje neće biti zatvoren“, rekao je Medvedev na konferenciji za novinare.

Kako prenosi ruska agencija Tas s, on je na novinarsko pitanje o tome da je Bugarska zatražila povećanje isporuka ruskog gasa odgovorio da Gasprom takav zahtev nije primio.

„U konkretnom slučaju, ja sam učestvovao u pregovorima sa Bugarskom. Nije bilo nikakvog zahteva za isporukom 15 milijardi kubnih metara gasa“, kazao je Medvedev.

Gasprom računa i da će ove godine okončati antimonopolsku istragu Evropske komisije.

„Ne priznajemo našu krivicu. Jednostavno nismo krivi, ali smo počeli dijalog sa Evropskom komisijom kako bismo dozvolili razvoj evropskog tržišta“, zaključio je Medvedev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.