Nikad bolja poslovna godina za Škodu

Za najvećeg češkog proizvodjača automobila, Škodu iz Mlade Boleslave, 2016. godina bila je najuspešnija u istoriji, pošto je neto dobit povećana za čitavu trećinu i pretekla u češkoj privredi i uobičajeni broj 1, elektroenergetski gigant ČEZ, a profitabilniji je sada samo Porše.

Prošle godine Škoda koja posluje kao deo Folksvagena, povećala je za 34 odsto neto dobit na 951 miliona evra dok su prihodi češke fabrike porasli na 13,7 milijardi evra, a kupcima je isporučeno najviše škoda u istoriji – 1,127 miliona, objavila je danas fabrika iz Mlade Boleslave.

Broj zaposlenih povećan je prošle godine za 11 odsto i sada Škoda zapošljava 29.850 radnika, a prosečna mesečna bruto zarada dostigla je 1.350 evra, dok je prosečna u Češkoj 1.100 evra.

Tako sjajnu poslovnu godinu osetiće u svom novčaniku i radnici Škode, pošto će ove godine dobiti čak 37 odsto veću godišnju premiju koja zavisi od poslovnog uspeha a uz to i premije od 1,3 odsto zarade koju imaju zahvaljujući sindikatima iz kolektivnog ugovora.

Radnicima će Škoda tako ove godine uz zaradu isplatiti preko tih premija ukupno dodatnih 3.400 evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.