U trendu

Nikezić (SSP): Vlast u Srbiji ignoriše višemesečno divljanje cene naftnih derivata

Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić ocenio je danas da vlast u Srbiji „ignoriše višemesečno divljanje cene naftnih derivata“, što može dovesti do „dramatičnog pada životnog standarda“.

Kako je Nikezić naveo u saopštenju, zemlje u regionu ograničavaju cene goriva na pumpama, kako bi zaštitile gradjane i privredu.

„Madjarska je pre dva dana ograničila cene goriva na 1,31 evro po litru u narednih 90 dana, dok je Hrvatska to isto uradila još pre mesec dana, kada je limitirala cenu goriva na 1,46 evra“, rekao je Nikezić.

Prema njegovim rečima, te dve države nisu smanjile ni akcizu, ni PDV na gorivo, „što znači da se neće smanjiti prihodi države, već samo zarada distributera i trgovaca naftnim derivatima“.

„Za visoku cenu goriva u Srbiji zaslužna je i ova vlast, koja je od 2012. godine akcizu na dizel povećala sa 35,57 na 59,48 dinara po litru, odnosno za čak 67 odsto, pa ne čudi što su cene goriva u Srbiji u poslednjih godinu dana porasle za 21 procenat i već odavno prešle limtirane vrednosti u okruženju“, istakao je Nikezić.

On je zatražio da se ograniče maksimale cene benzina i dizela za gradjane i privredu, uz ocenu da cena goriva „direktno utiče na cene svih drugih namirnica“, što prema njegovim rečima, može dovesti do „dramatičnog pada životnog standarda“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.