U trendu

Ning: Brza pruga BG-Budimpesta doprinos blagostanju naroda Ev

NOVI SAD – Brza pruga Beograd-Budimpešta je vodeći projekat Kine i zemalja centralne i istočne Evrope i važan deo kinesko-evropske kopnene i pomorske transportne veze, poručio je danas potpredsednik Nacionalne komisije za razvoj i reforme Kine Ning Džidže.

Obraćajući se putem video linka na svečanosti početka izgradnje brze pruge Novi Sad-Subotica, on je rekao da će taj projekat omogućiti Srbiji i Mađarskoj, kao i drugim zemljama da izgrade transportna i logistička čvorišta, podstiču infrastrukturu Evrope i ekonomski razvoj regiona duž pruge. „Doprineće blagostanju narode Evrope i od velikog je značaja za realizaciju projekta ‘Pojas i put’ i dalje produbljivanje obostrano korisne saradnje Kine i Evrope“, kaza je Ning DŽidže.

Ocenio je da lideri Kine, Srbije i Mađarske Si Điping, Aleksandar Vučić i Viktor Orban poklanjaju veliku pažnju realizaciji ovog projekta još od 2013. kada su postigli konsenzus o njemu.

„Tokom proteklih osam godina tri strane su ulagale velike napore i sarađivale, zajednički prevazilazile teškoće i podsticale projekati postižući značajan napredak u njegovoj realizaciji“, naglasio je kineski zvaničnik.

Naglasio je da je deonica brze pruge od Beograda do Stare Pazove dužine 34,5 kilometara ušla u fazu statičke provere i da će biti završena i puštena u saobraćaj sledeće godine, dok je južni deo deonice kroz Mađarsku ušao u fazu implementacije, a za njen severni deo su počele licitacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.