U trendu

NIS danas na ime dividende isplaćuje milijardu dinara

BEOGRAD – Kompanija NIS saopštila je da danas akcionarima na ime dividende isplaćuje ukupno 1.001 miliona dinara.

NIS navodi da se dividenda isplaćuje na osnovu Odluke Skupštine akcionara o raspodeli dobiti ranijih godina i pokriću gubitka za 2020. godinu.

„Ovo je deveta godina zaredom da NIS isplaćuje dividendu akcionarima. Do sada je na ime dividende od 2013. godine isplaćeno više od 59 milijardi dinara“, saopštio je NIS.

Pravo na isplatu dividende imaju svi akcionari NIS-a koji su bili upisani u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti kao vlasnici akcija 19. juna ove godine.

Dividenda se isplaćuje prema broju akcija koje je akcionar posedovao na taj dan.

Kompanija „Gasprom njeft“ je vlasnik 56,15 odsto akcijskog kapitala NIS-a, dok 29,87 odsto akcija poseduje Republika Srbija.

Ostatak pripada građanima, zaposlenima, bivšim zaposlenima i drugim manjinskim akcionarima.

Na dan 19. jun NIS je imao 2.064.907 akcionara.

Na ime dividende Republici Srbiji će u budžet biti uplaćeno 299 miliona dinara, a republika ostvaruje i prihod na osnovu poreza na dohodak građana, odnosno poreza na dobit pravnih lica, koji se uplaćuju prilikom isplate dividende akcionarima.

Građanima Srbije koji poseduju akcije NIS-a biće isplaćeno 5,22 dinara po akciji što je neto iznos kada se od bruto dividende od 6,14 dinara odbije porez od 15 odsto.

Isplata manjinskim akcionarima obavlja se preko Centralnog registra hartija od vrednosti, na račune koje koriste za trgovanje akcijama ili na račune koje su dostavili prilikom prijavljivanja za besplatne akcije, naveo je NIS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar