U trendu

NIS grupa uspešno poslovala u prvih devet meseci

BEOGRAD – NIS je u trećem tromesečju ove godine postigao dobre finansijske rezultate i uspeo da očuva stabilnost na tržištu naftnih derivata, socijalnu sigurnost zaposlenih, kao i zdravlje zaposlenih i potrošača, saopšteno je iz ove kompanije.

Navodi se da je u periodu januar-septembar naftno-gasna industrija bila pod uticajem negativnih globalnih trendova, pre svega smanjenja potražnje za naftnim derivatima usled pandemije kovida-19, kao i oštrog pada cena nafte.

Tako je prosečna cena nafte tipa brent u prvih devet meseci iznosila 40,8 dolara za barel, što je za 37 odsto manje u odnosu na isti lanjski period.

Kako se navodi u saopštenju, NIS je i pored nepovoljnih spoljnih faktora, u prvih devet meseci realizovao obiman investicioni program od 20,7 milijardi dinara.

Najviše sredstava je uloženo u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, projekat „Duboka prerada“ u Rafineriji nafte Pančevo, kao i u modernizaciju i razvoj maloprodajne mreže u Srbiji i zemljama regiona.

Obračunate obaveze NIS-a po osnovu poreza i drugih javnih prihoda za prvih devet meseci iznosile su 131,8 milijardi dinara, stoji u saopštenju.

Pokazatelj EBITDA je u trećem kvartalu iznosio osam milijardi dinara, a za svih devet meseci ove godine 10,4 milijarde dinara. Dodaje se da je NIS očuvao i pozitivan operativni novčani tok koji je u periodu januar-septembar iznosio 19,6 milijardi dinara.

U trećem kvartalu je ostvarena neto dobit od 1,9 milijardi dinara, ali je nepovoljna makroekonomska situacija u prvom polugodištu uticala na to da NIS za devet meseci zabeleži gubitak od 8,3 milijarde dinara.

U saopštenju se navodi da je u ovom periodu proizvedeno 952.000 uslovnih tona nafte i gasa, što je približno rezultatima iz istog perioda prošle godine.

Obim prerade u Rafineriji nafte Pančevo uvećan je za 14 odsto u odnosu na isti lanjski period i iznosio je 2,6 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda.

Ukupan promet naftnih derivata iznosio je 2,5 miliona tona. On je za tri odsto manji nego u istom periodu 2019. godine, ali se može smatrati vrednim rezultatom imajući u vidu značajan pad potražnje za gorivima zbog pandemije.

NIS je nastavio razvoj maloprodajne mreže u Srbiji i regionu. U Srbiji je otvoreno sedam stanica za snabdevanje gorivom, uključujući i stanicu Novi Sad 16, najmoderniju u mreži NIS-a a u regionu šest. Pet u Bosni i Hercegovini i jedna u Rumuniji. Kompanija je u prvih devet meseci zabeležila rast izvoza od 19 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Nastavljena je i podrška zajednici u borbi protiv širenja kovida-19, pa je, između ostalog, zajedno sa UNICEF-om donirano 50 protokomera zdravstvenim ustanovama u Beogradu.

U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom unutrašnjih poslova, izabrana su 72 projekta širom Srbije za koja će NIS dati 114,5 miliona dinara, u cilju podrške digitalizaciji nastavnog procesa i bezbednosti učenika i profesora u školama.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev kaže da je kompanija uprkos nimalo lakim okolnostima uspela da očuva likvidnost NIS-a, uredno snabdevanje tržišta, kao i zdravlje i socijalnu stabilnost zaposlenih.

„Takođe, ostajemo i stabilan izvor prihoda za naše akcionare i na ime dividende za 2019. godinu isplatićemo 4,4 milijarde dinara, što je 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti. Program mera za povećanje operativne efikasnosti koji smo sproveli na svim nivoima NIS grupe dao je efekat od milijardu dinara na pokazatelj EBITDA, što svedoči o našoj posvećenosti da se suočimo sa krizom koja potresa svetsku ekonomiju“, ističe on.

Dodao je da veruje da će takav odnos dati rezultat i u nastavku godine i da će NIS uspešno prevazići sve izazove u korist akcionara, zaposlenih i zajednice u kojoj posluje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.