U trendu

NIS isplaćuje akcionarima 5,78 milijardi dinara

BEOGRAD – Naftna industrija Srbije (NIS) danas isplaćuje akcionarima na ime dividende za prošlu godinu 5,78 milijardi dinara, odnosno četvrtinu neto dobiti iz 2021. godine.

Republici Srbiji će na ime dividende u budžet biti uplaćeno vše od 1,7 milijardi dinara, a država ostvaruje i prihod na osnovu poreza koji se uplaćuje prilikom isplate dividende akcionarima, saopštio je NIS.

Građanima Srbije koji poseduju akcije NIS-a biće isplaćeno 30,14 dinara po akciji, što je iznos koji se dobije kada se od bruto vrednosti dividende po akciji odbije porez od 15 odsto.

Isplata manjinskim akcionarima obavlja se preko Centralnog registra hartija od vrednosti, na račune koje koriste za trgovanje akcijama ili na račune koje su dostavili prilikom prijavljivanja za besplatne akcije.

Kompanija „Gasprom njeft“ je vlasnik polovine akcijskog kapitala NIS-a, 29,87 procenata akcija poseduje Republika Srbija, dok kompanija „Gasprom“ ima 6,15 odsto akcija.

Ostatak pripada građanima, zaposlenima, bivšim zaposlenima i drugim manjinskim akcionarima.

Pravo na isplatu dividende imaju svi akcionari koji su bili upisani u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti kao vlasnici akcija 19. juna ove godine.

NIS je saopštio da već 10 godina uzastopno isplaćuje dividendu akcionarima, te da je do sada isplaćeno ukupno više od 60 milijardi dinara.

„Politika dividendi NIS-a je zasnovana na izbalansiranom pristupu koji uzima u obzir neophodnost zadržavanja dobiti za potrebe finansiranja budućih investicija, kao i stopu povraćaja na uloženi kapital i iznos isplate dividendi“, navedeno je u saopštenju.

NIS je 19. juna ove godine imao imao 2.057.661 akcionara, saopštila je ta kompanija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.