U trendu

NIS: Kapitalna ulaganja od gotovo 60 milijardi dinara u narednoj godini

Naftna industrija Srbije (NIS) Novi Sad najavila je danas da su, prema biznis planu, u narednoj godini planirane kapitalne investicije kompanije u visini od 59,7 milijardi dinara.

Osnovni prioritet NIS-a, po biznis planu, jeste obezbeđivanje stabilnog poslovanja i realizacija ključnih projekata u veoma promenljivom makroekonomskom okruženju, saopštila je danas ta kompanija.

Kako je istaknuto, u tom cilju fokusi NIS-a za narednu godinu biće stabilno snabdevanje tržišta tokom kapitalnog remonta Rafinerije nafte Pančevo, održavanje stabilnog nivoa proizvodnje nafte i gasa, pripremljenost za različite scenarije makro parametara i sprovođenje ambicioznog investicionog programa.

Investicije će biti realizovane u svim biznis segmentima, uključujući i dalju sinergiju sa petrohemijskim sektorom, kao i nastavak digitalizacije na svim nivoima.

U oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa fokus u 2024. godini biće realizacija programa bušenja u Srbiji i očuvanje visoke efikasnosti aktiviranja novih bušotina.

Takođe, planirano je puštanje u rad dve male elektrane na poljima Banatsko Miloševo i Srpska Crnja sa ciljem monetizacije preostalih rezervi gasa.

Biznis planom za 2024. godinu u oblasti prerade sirove nafte i poluproizvoda predviđeno je sprovođenje kapitalnog remonta u Rafineriji nafte Pančevo.

Takođe, u planu je rekonstrukcija industrijskog koloseka u Rafineriji, realizacija projekata u cilju povećanja operativne efikasnosti prerađivačkih postrojenja i sprovođenje dalje digitalizacije.

U oblasti prometa planiran je dalji razvoj i modernizacija maloprodajne mreže NIS-a izgradnjom novih objekata i rekonstrukcije postojećih stanica za snabdevanje gorivom.

U fokusu će biti i rekonstrukcija naftne baze Niš i naftne baze Novi Sad, a osnovni cilj bloka „Energetika“ biće nastavak sprovođenja projekta izgradnje fotonaponskih solarnih elektrana na benzinskim stanicama i drugim objektima kompanije.

Planirani su i projekti za jačanje energetske efikasnosti i smanjenja emisija i utilizacije CO2.

Kada je reč o petrohemijskom sektoru, NIS će nastaviti sa modernizacijom postrojenja u Petrohemiji.

Istaknuto je i da portfolio projekata NIS-a uzima u obzir prioritet energetske tranzicije u Srbiji, te kompanija planira realizaciju projekata koji će, između ostalog, pomoći u postizanju ciljeva smanjenja emisije ugljenika na nivou Pariskog sporazuma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar