NIS na ime dividende akcionarima danas isplaćuje 4,4 milijarde dinara

Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je da danas akcionarima isplaćuje dividende u ukupnom iznosu od oko 4,4 milijarde dinara, što je 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti kompanije.

Ovo je osma godina zaredom da NIS isplaćuje dividendu akcionarima.

Ruska kompanija Gasprom njeft je vlasnik 56,15 odsto akcijskog kapitala NIS-a, dok 29,87 odsto akcija poseduje Republika Srbija. Ostatak pripada gradjanima, zaposlenima, bivšim zaposlenima i drugim manjinskim akcionarima.

Pravno na dividende NIS-a ima 2.071.734 akcionara koji su na dan 20. jun ove godine posedovali akcije te kompanije.

Republici Srbiji će na ime dividende iz dobiti za 2019. godinu u budžet biti uplaćeno oko 1,3 milijarde dinara, republički budžet ima prihod na osnovu poreza koji se uplaćuje prilikom isplate dividende akcionarima.

Gradjanima Srbije koji poseduju akcije NIS-a biće isplaćeno 23,07 dinara po akciji, što je iznos koji se dobije kada se od bruto vrednosti dividende po akciji (27,14 dinara) odbije porez od 15 odsto koji je NIS dužan da obračuna i uplati za ove akcionare pri isplati dividendi.

Isplata manjinskim akcionarima obavlja se preko Centralnog registra hartija od vrednosti, na račune koje koriste za trgovanje akcijama ili na račune koje su dostavili prilikom prijavljivanja za besplatne akcije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.