U trendu

NIS za Betu: Strogo se pridržavamo važećih zakonskih propisa zemalja gde poslujemo

Predstavnici Naftne kompanije Srbije (NIS) rekli su danas, povodom informacije da su procurile poverljive informacije o nalazištu nafte i gasa u Rumuniji do Beograda i Moskve da je osnovni princip poslovanja da se strogo pridržava važećih zakonskih propisa država u kojima posluje.

Kompanija je, kako je navela u odgovoru agenciji Beta, saradjivala i u potpunosti će saradjivati sa svim nadležnim organima kako bi se razjasnili svi aspekti u vezi sa aktivnostima kompanije i njenih zaposlenih u Rumuniji.

Da podsetimo po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, rumunska policija pretresla je prostorije NIS Petrola u Temišvaru i saslušala osam zaposlenih u IT sektoru te kompanije, zbog sumnje o odavanju poverljivih podataka o nalazištima nafte i gasa u Rumuniji.

Tužilaštvo pominje Srbiju kao centralu NIS-a u koju su slate informacije, a tamošnja Nacionalna asocijacija za mineralne resurse tvrdi da je NIS radio po po zakonu.

Tužilaštvo je saopštilo da je protiv četiri osobe podignuta optužnica.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, odgovarajući na pitanje novinara tokom posete Pančevu, da li ima više informacija o pretresu prostorija NIS-a, rekla da je razgovarala sa direktorom NIS-a i da je njihova obaveza da se ponašaju u skladu sa zakonom.

„Apsolutno sve što nije u skladu sa zakonom čućemo od policije, šta god to bude bilo. Ja ne mogu da tumačim da li su informacije išle i ka kojoj zemlji jer to piše u novinama, ali ono što je zvanična izjava i NIS-a jeste da će saradjivati sa policijom, da ne znaju tačno o čemu se radi i naravno, ono što mi stalno podvlačimo, moraju da rade u skladu sa svakim zakonom, što znači da ako su u Rumuniji moraju da rade u skladu sa rumunskim zakonom“, rekla je Mihajlović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.