U trendu

NIS završio izgradnju Duboke prerade

NOVI SAD/PANČEVO – Naftna industrija Srbije objavila je da je zavrÅ¡etkom izgradnje projekta „Duboka prerada“ vrednog viÅ¡e od 300 miliona evra Rafinerija u Pančevu postala jedna od najmoderniji i „najzelenijih“ u regionu.

Kako se navodi na sluÅŸbenom sajtu NIS-a „Duboka prerada“ je druga faza modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, a njenim zavrÅ¡etkom učinjen je novi iskorak.

„Uvodeći savremene tehnologije u naftni sektor Srbije pokazali smo da inovativnost za nas nije samo korporativna vrednost na papiru, nego i temeljna praksa na kojoj zasnivamo dalji razvoj naÅ¡e kompanije i stvaramo dodatne vrednosti za potroÅ¡ače“, naveo je NIS.

Realizacijom projekta NIS iskazuje brigu o zajednici u kojoj posluje jer će početak rada „Duboke prerade“ doneti i brojne ekoloÅ¡ke koristi, a pre svega prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadrÅŸajem sumpora i smanjenje emisija gasova i praÅ¡kastih materija u vazduh.

„Na ovaj način biće unapređena ekoloÅ¡ka slika ne samo Pančeva, već i cele Srbije. Pored toga, na novom postrojenju zaposleno je 63 domaćih stručnjaka“, objavio je NIS.

Prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadrÅŸajem sumpora, doneće do 98,8 procenata smanjenje emisije SO2, 58,2 procenta manje emisije praÅ¡kastih materija, 9,8 posto smanjenja emisije NO2 i unapređenje energetske efikasnosti Rafinerije, navodi se u saopÅ¡tenju.

U izgradnju novog kompleksa uloÅŸeno viÅ¡e od sedam miliona radnih sati, na projektu je prosečno svakoga dana radilo 1.100 ljudi, a viÅ¡e od 80 odsto angaÅŸovanih radnika bili su lokalni izvođači.

„Duboka prerada će nam omogućiti da proizvodimo veće količine najkvalitetnijih goriva – dizela, benzina i tečnog naftnog gasa. Počinje i domaća proizvodnja naftnog koksa koji smo do sada uvozili. ProÅ¡irenje asortimana proizvoda u Rafineriji dodatno će unaprediti energetsku stabilnost Srbije“, navodi NIS.

NIS je saopÅ¡tio da zavrÅ¡etak ovog projekta ne znači i kraj modernizacije kompleksa za preradu nafte u Pančevu i najavio da će vodeći akcionara NIS-a ruska kompanija Gasprom njeft i Republika Srbija nastaviti da ulaÅŸu i jačaju konkurentnost rafinerije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.