U trendu

Ništa na prostoru bivše SFRJ ne može da se meri s ovim u Pan

PANČEVO – Ništa na prostoru bivše Jugoslavije ne može da se meri sa ovim u Pančevu, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić, na svečanosti pokretanja novog postrojenja „Duboka prerada“, u pančevačkoj Rafineriji.

Vučić je istakao da je Srbija danas dobila jednu od tri najmodernije rafinerije u regionu, i širem od prostora bivše Jugoslavije.

„Sve na prostoru bivše Jugoslavije ne može da se meri sa ovim što imamo u Pančevu. Sve je urađeno na najsavremeniji način, uz upotrebu digitalizacije“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, kada peć, koja dovodi do temperature od 504 stepena, radi u punom kapacitetu, a jedva se čuje, znači da nema buke.

Uz to, vodilo se računa o zaštiti životne sredine, koja je stavljena na prvo mesto, pa će biti znatno manje prašine i štetnih čestica i čak 98 odsto manje količine sumpor-dioksida i sumpornih jedinjenja nego što je bio slučaj do sada.

Vučić se prisetio i da je pre tri godine, prilikom postavljanja kamena temeljca, malo verovao da će sve sa uspehom biti završeno.

„Ali, srećom, ljudi koji su radili i gradili fantastičnu konstrukciju, 96 metara visine i doneli fascinantne peći od 200 tona, napravili su jedno od najmodernijih postrojenja i imali su više vere i znanja od mene“, primetio je Vučić. povodom postrojenja, čija je gradnja počela pre tri godine.

Novo postrojenje i modernizacija Rafinerije važni su, kaže, jer će, između ostalog popraviti i poziciju NIS-a na tržištu.

On je konstatovao da je danas veliki dan za Srbiju, ali i za dalje unapređenje odnosa Srbije i Rusije i stvaranja još većeg poverenja i bliskosti dve zemlje.

„To nije potvrda samo naših bratskih odnosa, u koje niko nikada nije sumnjao, već i zajedničke efikasnosti, zajedničkog dobrog rada i rezultata“, poručio je Vučicn na svečanosti u Pančevu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.