U trendu

Njujork preoteo Londonu titulu svetskog finansijskog centra

LONDON – Njujork je pretekao London kao najatraktivniji finansijski centar sveta, pošto je odluka Britanije da napusti EU podstakla banke na izmeštanje poslovanje iz prestonice Ujedinjenog Kraljevstva kako bi sačuvale pristup jedinstvenom evropskom tržištu, pokazuje jedno istraživanje objavljeno danas.

Njujork je zauzeo prvo mesto, a prate ga London, Hong Kong i Singapur po Z/Jen indeksu globalnih finansijskih centara, koji rangira 100 finansijskih centara na bazi činilaca kao što su infrastruktura i pristup kvalitetnom profesionalnom kadru, porenosi agencija Rojters.

Skor Londona na ovoj rang listi je opao za osam poena u odnosu na pre šest meseci, što je najveći pad zabeležen među vodećim rivalima.

Autori ovog istraživanja kažu da je taj pad odraz neizvesnost vezane za Bregzit.

„Sve smo bliže i bliže danu izlaska (Britanije iz EU), a još uvek ne znamo da li će London moći da trguje sa drugim evropskim finansijskim centrima“, rekao je Mark Rejndl, koautor indeksa Z/Jen, za Rojters.

„Strah od gubljenja poslova u korist drugih centara pogurao je blagi pad i ljudi su zabrinuti u pogledu konkurentnosti Londona“, dodao je.

Britanska agencija navodi da Bregzit predstavlja najveći izazov za finansijsku industriju grada Londona od finansijske krize 2007-2009., jer bi mogao da rezultira time da banke i osiguravači izgube pristup tržištu EU, najvećem svetskom trgovinskom bloku.

Otkako je Britanija pre više od dve godine glasala za izlazak iz EU, neke od najjačih svetskih finansijskih kompanija u Londonu počele su da sele osoblje u Evropsku uniju kako bi sačuvale postojeće prekogranične trgovinske tokove i posle 2019.

Očekuje se da će oko 5.000 radnih mesta biti premešteno iz Londona ili otvoreno u EU do marta sledeće godine, kada je rok za izlazak Britanije iz Unije, prema jednoj studiji koju je Rojters objavio u martu ove godine.

Šef finansijskog okruga Grada Londona predvideo je u julu da će zbog Bregzita „otići“ od 3.500 do 12.000 radnih mesta iz finansijskog sektora.

Prošle godine je zabeleženo povećanje broja banaka koje su objavile da planiraju osnivajnje novih podružnica u EU nakon Bregzita. Većina vodećih američkih, britanskih i japanskih banaka najavila je uspostavljanje poslovanja u Frankfurtu, Parizu ili Dablinu.

Što se tiče rang liste globalnih finansijskihy centara, drugi evropski centri su zabeležili napredak. Tako je Cirih skočio na deveto mesto sa 16. pozicije na kojoj je bio pre pola godine. Frankfurt je takođe napredovao sa 20-og na 10. mesto, a Amsterdam se popeo sa ranije 50. pozicije na 35. mesto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.