U trendu

NK: Iskazati izvore finansiranja i troškove struktur. reformi

BEOGRAD – Neophodno je da država navede izvore finansiranja i procenjenu vrednost strukturnih projekata, kako bi javnosti bili dostupni podaci o troškovima strukturnih reformi, smatra Nacionalni konvent (NK) za praćenje Programa ekonomskih reformi.

Procenjeni troškovi sprovođenja strukturnih reformi i predviđeni izvori njihovog finansiranja, uključujući kredite, donacije i sopstvena sredstva, nisu navedeni ni za jednu strukturnu reformu, naveli su članovi Međusektorske radne grupe NK u razgovorima sa predstavnicima Ministarstvom finansija i drugih resornih ministarstava.

U tom smislu potrebno je intezivirati uvođenje sistema finansijskog upravljanja i kontrole i profesionalizaciju menadžmenta, navodi Nacionalni konvent u saopštenju sa tog sastanka.

Raspravljalo se i o agrarnom budžetu, a s tim u vezi je naglašeno da predloženi nacrt ERP-a konstatuje da oko 70 posto nacionalnog agrarnog budžeta čine subvencije koje često ne daju razvojne efekte.

Preporuka je da ERP predvidi suštinsku, sveobuhvatnu reformu agrarnog budžeta kroz usvajanje nacionalne agrarne politike i unapređenje usklađenosti domaćih agrarnih politika sa Zajedničnom agrarnom politikom EU.

Unapređenje ruralne insfratrukture, dodaje se dalje, treba da bude prioritet u rešavanju gorućih problema ruralnih sredina, i podstiče mlade da ostanu na selu.

Na sastanku je rečeno da će ruralna infrastruktura biti finansirana iz programa IPARD III, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja ove godine. U nacrtu ERP-a nema neophodnih mera podrške lokalnim samoupravama u segmentu ruralne infrastrukture, napominje Nacionalni konvent.

U razgovorima je ukazano i na važnost razmene znanja između akademskog sektora i proizvođača, koja je prepoznata u delu analiza, ali ne postoji kao mera ili aktivnost u delu strukturnih reformi. Sugestija je da se u ERP-u predvide mere podrške transferu znanja, što doprinosi konkurentnosti poljoprivrede i ruralne ekonomije.

Članovi NK smatraju da neke reforme važne za oblast životne sredine nisu ni ove godine navedene, a povodom napomene u Programu ekonomskih reformi da „predstoje očekivana nova dešavanja koja će biti uključena u narednom ciklusu“, kažu da nedostaje bolje objašnjenje koja su to nova dešavanja i šta se uradilo u proteklom periodu u vezi sa ovom reformom.

Važna odlika najnovije verzije ERP-a je da su skoro sve strukturne reforme podređene digitalizaciji. U oblasti digitalizacije naglašeno je da Srbija mora da uhvati korak kada je reč o projektima „Pametnih gradova-Smart City“ gde zaostajemo, navodi se u saopštenju Nacionalnog konventa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.