U trendu

NLB demantuje špekulacije o navodnom pranju iranskih para

LJUBLJANA – NLB banka danas je demantovala špekulacije koje su plasirali pojedini slovenački mediji da FBI ispituje navodno pranje iranskih para.

„Želimo da naglasimo da u NLB-u ne postoji istraga koja je u toku“, navodi se u saopštenju koje je NLB dostavila Tanjugu.

NLB dodaje i da nema bilo kakve informacije ili naznake o bilo kakvoj istrazi koja se vodi u Sloveniji ili bilo kojoj drugoj zemlji.

Kako je navedeno u saopštenju, sve ostale izjave koje su objavili neki mediji nisu istinite, jer, kako se navodi, nisu ništa drugo nego špekulacije koje bi trebalo da naštete ugledu banke.

„NLB d.d. nikada nije prao novac, niti je ikada učestvovao u bilo kojoj takvoj ilegalnoj praksi“, tvrdi banka u saopštenju.
Prema njihovom saopštenju, ovakva vrsta ponašanja nikada nije dokazana i zato odbacuju „sve izjave, špekulacije i insinuacije koje ukazuju na bilo kakvu vrstu pranja novca u NLB“.

„Zaposleni u NLB-u nikada nisu izvršili nikakve transakcije koje bi mogle biti povezane sa navodnim pranjem novca, niti su pronađene bilo kakve povrede propisanih procedura“, navodi banka u sapštenju.

Oni ukazuju i da je početkom januara ove godine Državno tužilaštvo Republike Slovenije odbacilo podatke o bivšim zaposlenima u NLB-u u vezi sa navodnim pranjem novca.

„NLB posluje strogo u skladu sa odredbama utvrđenim Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i sa relevantnim smernicama koje daje Banka Slovenije“, ističe se u saopštenju.

Prema saopštenju, na polju borbe protiv pranja novca banka ima dobro funkcionalan, ažurni sistem interne kontrole, koji joj pomaže da se spomenute regulacije stave u svakodnevne operacije.

Sistem je zasnovan na integrisanoj infrastrukturi, koja služi kako organizacionim i kadrovskim, tako i funkcionalnim i IT rešenjima, zaključuje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.