U trendu

Nordijske zemlje podržavaju cirkularnu ekonomiju u Srbiji

KRAGUJEVAC – Projekat pod nazivom „Jačanje cirkularne ekonomije-nordijska iskustva“ kojim nordijske zemlje podržavaju Srbiju u nastavku sprovođenja principa cirkularne ekonomije održan je u Kragujevcu, saopštili su organizatori projekta, ambasade nordijskih zemalja.

Ovaj projekat je drugi u seriji događaja koje organizuju na temu cirkularne ekonomije ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske uz podršku Nordijskog saveta ministara sa namerom da uspostave saradnju sa lokalnim partnerima i istaknu važnost ove oblasti za svaku lokalnu zajednicu

„Sadašnja upotreba prirodnih resursa u svetu je neodrživa i zato je neophodna cirkularna ekonomija u rešavanju globalnih ekoloških i ekonomskih izazova. To je model za klimatski održiva društva i donosi velike poslovne mogućnosti“, rekao je ambasador Finske u Srbiji Kimo Lahdevirta.

On je dodao da cirkularnu ekonomiju ne treba svoditi samo na reciklažu, već da ona podrazumeva dobar dizajn proizvoda, efikasnu upotrebu resursa, smanjivanje emisija i ponovnu upotrebu proizvoda i materijala, ističući da je otpad jedne industrije resurs za drugu industriju.

Zamenik gradonačelnika Kragujevca Ivica Momčilović rekao je da su inovacije koje nordijske zemlje primenjuju inspiracija za pokretanje cirkularne ekonomije i poboljšanje kvaliteta života, kao i da su, osim inovacija, potrebne i korporativna i građanska odgovornost.

„U zelenom biznisu Kragujevac je na dobrom putu. Pre nekoliko godina u okviru JKP Šumadija otvoren je najsavremeniji reciklažni centar na području centralne Srbije. Na prostoru od 10.000 kvadrata selektuje se i odlaže plastika, aluminijum, tetrapak, otpadna ulja, kućna hemija i otpadne gume“, rekao je Momčilović.

Zamenik Šefa misije ambasade Švedske, Aleksander Pejre Dutrej, rekao je da je jedan od najvažnijih preduslova za razvoj cirkularne ekonomije u Srbiji, da vlasti na svim nivoima, opštine, okruzi i država budu posvećene cilju da se otpad ne razmatra kao problem, već kao resurs.

On je dodao da će cirkularna ili zelena ekonomija imati značajnu ulogu u strategijama o životnoj sredini koje se razvijaju u Srbiji, što je povezano sa reformama kroz koje Srbija prolazi na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

„Razvojna saradnja sa partnerima u Srbiji ima za cilj stvaranje okvirnih uslova za zelene investicije na lokalnom i nacionalnom nivou“, rekao je Dutrej.

Organizatori su saopštili da su nordijski eksperti prezentovali finski grad Lahti, evropsku zelenu prestonicu, kao i upravljanje zelenim otpadom i otpadnim vodama u švedskim gradovima, svoja iskustva u primeni nordijskih principa cirkularne ekonomije preneli su predstavnici kompanija koje posluju u Srbiji.
Saopšteno je da su partneri u projektu ”Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji, nordijska iskustva” Nordijska poslovna alijansa, NALED, Privredna komora Srbije i Grad Kragujevac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.