U trendu

Norveška Jara obustavlja uvoz potaše iz Belorusije

OSLO – Norveški proizvođač đubriva, Jara, saopštio je danas da će obustaviti kupovinu potaše od Belorusije do 1. aprila, pošto međunarodne sankcije uvedene prema toj istoičnoevropskoj zemlji onemogućavaju nastavak trgovine.

Prema procenama norveške kompanije, Jara kupuje 10 do 15 posto godišnje proizvodnje beloruskog državnog preduzeća Beloruskali, jednog od najvećih svetskih proizvođača kalijumove soli ili potaše, hranljive materije za useve koja Belorusiji donosi veliki devizni priliv, prenosi Rojters.

Jara je saopštila da su njene kupovine potaše od Belorusije bile u potpunosti usklađene sa sankcijama, ali da će ipak morati da ih obustavi.

„Drugi delovi u lancu snabdevanja povlače za sobom korišćenje usluga koje omogućavaju izvoz potaše iz Belorusije, zbog čega je Jara pokrenula obustavu aktivnosti nabavke“, navodi se u saopštenju kompanije.

Zapadne sile optužuju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka za nameštanje predsedničkih izbora 2020. godine, zbog čega su uvele sankcije njegovom režimu, koje uključuju i ograničenje izvoza potaše.

Norveška Jara nabavlja potašu od devet dobavljača širom sveta, prema izveštaju o održivom poslovanju kompanije objavljenom prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.