Norveška stopira prodaju fabrike Rols-Rojsa ruskoj firmi

OSLO/LONDON – Norveška je obustavila planiranu prodaju imovine proizvođača motora Rols-Rojsa u toj zemlji kompaniji pod ruskom kontrolom, jer procenjuje bezbednosnih implikacije tog posla na nacionalnu mornaricu, saopštilo je danas norveško ministarstvo pravde.

Norveška bezbednosna agencija NSM procenjuje prodaju firme Bergen Endžins u vrednosti 150 miliona evra (178 miliona dolara) kompaniji pod kontrolom ruske TMH grupe, saopštilo je norveško ministarstvo, a prenosi Rojters.

Rols-Rojs je najavio prodaju ove fabrike 4. februara u okviru plana dezinvestiranja, čiji je cilj da britanskom proizvođaču avio i brodskih motora omogući da preživi krizu koju je izazvala pandemija kovid-19.

Kompanija Bergen Endžins je, između ostalog, i snabdevač norveške mornarice, članice NATO-a.

„Pristune su značajne neizvesnost u smislu interesa nacionalne bezbednosti koje se moraju rešiti“, izjavila je norveška ministarka pravde Monika Meland na konferenciji za novinare, dodajući da je zato potrebno da se prodaja odloži izvesno vreme.

Takođe je rekla da ne zna kakav će biti zaključak bezbednosne procene.

Sve tekuće aktivnosti dubinskog snimanja poslovanja kompanije (đu dilidžens) koje su vezane za prodaju takođe će biti stavljene na čekanje dok god traje postupak bezbednosne procene, navelo je norveško ministarstvo u saopštenju.

Portparol Rols-Rojsa je izjavio da je kompanija na vreme uputila odgovarajuće upozorenje norveškoj vladi pre oglašavanja prodaje Bergen Endžinsa.

„Ipak, razumemo da norveška vlada sada želi da dodatno istraži ovaj ugovor i Rols-Rojs će u toj reviziji sarađivati na svaki načcin. Kao što je traženo, obustavili smo proces prodaje“, rekao je portparol.

Iz ruske TMH grupe nisu odmah odgovorili na zahtev za komentarom.

Bergen Endžins proizvodi benzinske i dizel motore srednje brzine za kupce iz brodarske i elektro-energetske industrije i zapošljava oko 950 ljudi. Ta firma je ostvarila prihod od 239 miliona funti 2019. godine, prema podacima Rols-Rojsa.

Akcije Rols-Rojsa su pale danas u podne za 0,9 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.