U trendu

Norveška vlada protiv ograničenja cena električne energije

OSLO – Norveška vlada ne podržava predlog opozicije o uvođenju ograničenja cena električne energije za domaćinstva, izjavio je danas u parlamentu premijer Jonas Gar Stoere iz vladajuće Laburističke partije.

„Uvođenje gornje granice za cenu, koje traže naprednjaci, može dovesti do neželjenih posledica“, rekao je Stoere, prenosi Rojters.

Cene bi, kako je objasnio, po pravilu mogle da gravitiraju ka maksimumu, a njihovo ograničenje bi moglo da potisne kupce kao tržišnu silu koja bi cene spustila na niži nivo od uvedenog ograničenja.

Norveška vlada je već donela program subvencija, prema kojem učestvuje u plaćanju dela računa za struju domaćinstava zbog naglog rasta cena energije.

Prema tom programu, vlada će tokom prva tri meseca 2022. godine plaćati 80 posto dela računa za struju iznad cene od 0,70 kruna po kilovat satu (KVh) za potrošnju do 5.000 KWh mesečno.

Desničarska opoziciona Napredna partija je predložila plan kojim bi se ukupna cena koju plaćaju potrošači ograničila na 0,50 kruna po KWh.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar