U trendu

Norveški državni fond premašio vrednost od bilion dolara

OSLO – Norveški državni investicioni fond, koji slovi kao najveći na svetu, uvećao je danas svoju vrednost na rekordnih 10.000 milijardi norveških kruna (1.090 milijardi dolara), podstaknut rastom globalnih akcija i snagom evra i dolara.

„Kada je fond osnovan, niko nije ni pomišljao da će premašiti 10.000 milijardi kruna. Imali smo sreću da smo otkrili naftu“, navodi se u saopštenju izvršnog direktora fonda Ingvea Slingstada kojim potvrđuje rekord.

„Povraćaj na investicije na globalnim finansijskim tržištima je bio toliko veliki da se može uporediti sa ponovnim otkrivanjem nafte“, rekao je on, a prenosi agencija Rojters.

Norveški „Globalni penzioni fond“ je jutros u 08:57 GMT prvi put dostigao vrednost od 10.000 milijardi norveških kruna, što znači da na svakog muškarca, ženu i dete u Norveškoj otpada više od 200.000 dolara.

Fond je ustanovljen 1996. godine kako bi za buduće generacije sačuvao prihode od nafte. NJegova vrednost je trenutno skoro tri puta veća od vrednosti godišnjeg bruto domaćeg proizvoda Norveške, čime je znatno nadmašio prvobitne projekcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.