U trendu

Norveški suvereni fond zaradio lani 123 mlrd dolara

OSLO – Norveški suvereni imovinski fond, najveći na svetu sa vrednošću od 1,3 biliona dolara, zaradio je od povrata na ulaganja 1,07 biliona norveških kruna (122,7 milijardi dolara) u 2020. godini.

Fond je saopštio danas da je to drugi najviši iznos zarade u njegovoj 22-godišnjoj istoriji, prenosi Rojters.

„Uprkos tome što je 2020. godinu obeležila pandemija, to je bila još jedna dobra godina za fond. Ipak, visok povrat na ulaganja nas takođe podseća da bi tržišna vrednost fonda u budućnosti mogla značajno da se promeni“, naveo je u saopštenju Ojsten Olsen, guverner norveške Centralne banke koja upravlja Fondom.

Povrat na ulaganja bio je 10,9 procenata prošle godine. Ovakvom rezultatu je najviše doprineo rast akcija američkih tehnoloških kompanija, Epla, Amazona, Majkrosofta i „Tesle“.

„Tehnološke kompanije su imale najveći povrat u 2020. godini od 41,9 procenata. To je uglavnom efekat pandemije koja je rezultirala ogromnim rastom potražnje za proizvodima za radom, obrazovanjem, trgovinom i zabavom preko interneta“, predočio je u saopštenju izvršni direktor fonda Nikolaj Tangen.

Osnovan 1996. godine, norveški fond ima vlasnički udeo u oko 9.200 kompanija širom sveta, i poseduje 1,5 posto svih akcija listiranih na berzama. Takođe ulaže u obveznice i nelistirane kompanije u sektoru nekretnina.

Ukupna imovina fonda odgovara protivrednosti od 240.000 američkih dolara po svakom građaninu Norveške – muškarcu, ženi i detetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.