U trendu

Nova elektronska usluga za lakši dolazak do kredita

BEOGRAD – Nova elektronska usluga „Moji podaci za banku“, koja je danas predstavljena u Narodnoj banci Srbije, omogućava građanjima da podatke koji su im neophodni za pripremu i slanje ponuda za zaključenje ugovora o kreditu, a do sada su ih skupljali na raznim šalterima, od organa koji ih službeno čuvaju, te podatke sada dobiju elektronski i u toj formi i proslede banci koju su izabrali.

Ove zahteve će moći da podnose građani korisnici Portala eUprava (eGrađani), čiji se identitet potvrđuje elektronskom identifikacijom srednjeg ili visokog nivoa pouzdanosti.

Kako je prisustvujući prezentaciji ove usluge izjavila guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković, projekat je dokaz da država, Vlada, centralna banka, banke, privreda i građani mogu i moraju biti partneri.

Istakla je da će ova usluga uticati i na brzinu i olakšati pristup kreditima i da je zato vredno pomenuti i da je NBS svojom monetarnom politikom dala ključan doprinos sniženju kamata na kredite i poboljšanju uslova finansiranja građana i privrede, kao i države.

„Tokom prethodne godine referentnu kamatnu stopu smo smanjili za ukupno 1,25 odsto na svega 1 odsto, što je najniži nivo ove stope u režimu ciljanja inflacije. Međutim, ne treba zaboraviti da ciklus relaksacije monetarne politike Narodne banke Srbije traje u kontinuitetu od maja 2013. godine od kada je referentna stopa smanjena za čak 10,75 procentnih poena“, istakla je Tabaković.

Premijerka Ana Brnabić je naglasila da je ovo prvi primer da javni i privatni sektor, odnosno bankari, zajedno primenjuju digitalizaciju i najavila da građani mogu očekivati jošs novih olakšica od digitalizacije.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović je naveo da je za aktiviranje ove usluge neophodno proći pet koraka.

Nakon podnošenja zahteva, korisnik se obaveštava o uspešno podnetom zahtevu, a u eSanduče mu pristiže zahtev za dostavljanje i omogućavanje prosleđivanja podataka i pristanak za obradu podataka o ličnosti, čime se okončava pružanje ove elektronske usluge.

Za sada su se u pružanje u pružanje usluge „Moji podaci za banku“ uključile tri banke, Eurobanka, Mobi banka i Sberbanka a očekuje se da se uključe i druge banke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.