U trendu

Nova fabrika Grundfosa prekretnica u odnosima SRB i Danske

INĐIJA – Direktor kompanije Grundfos u Srbiji Veljko Todorović, izjavio je danas da će novi pogon, koji je danas otvoren u Inđiji u prisustvu predsedniak Aleksandra Vučića, doprineti povećanju ukupnih globalnih kapaciteta grupacije.

Podsetio je da je Grundfos u Srbiji počeo sa radom pre više do 10 godina sa 40 zaposlenih i istakao da je za nešto više od godinu dana, uprkos pandemiji i krizi u Evropi, izgrađen novi pogon površine 17.600 kvadratnih metara, iz koga će izlaziti novi proizvodni program namenjen izvozu. ‚

Todorović je rekao da je nova hala izgrađena po najnovijim tehnologijama koje smanjuju emisiju ugljendioksida i obrztbeđuju samostalnu proizvodnju električne energije.

On je rekaod da je Grundfos među najvećim izvoznicima u Srbiji.

Izvršni potpredsednik Grundfosa i direktor Divizije za domaćinnstva Morten Bah Jensen, ocenio je da kompanija ne bi izgradila ovako impozantnu halu i postigla značajne poslovne uspehe bez podrške Vlade Srbije i ambasade Danske.

“Mi smo globalna kompanija koja je posvečhena pionirskim rešenjima za svetske izazove klimatskih promena i jedan od najvećih proizvođača pumpi. Često nas kopiraju i prate i nama je to u redu, jer donosimo visoke standarde od kojih neki dolaze odavde, iz Srbije”, rekao je Bah Jensen.

Naglasio je da 40 odsto emisije ugljendioksida emituju domaćinstva.

“Ako želite da rešite te izazove, treba da rešite problem u zgradama, a pumpe koje proizvodimo ovde u Inđiji imaju rešenja za te izazove”, rekao je Bah Jensen.

Ambasadorka Danske Suzan Šajn istakla je da je ušpeh Grundfosa u Srbiji pokazatelj šta Srbija i Danska mogu zajedno da postignu.

“Grundfos posluje na odgovoran i održiv način, a veliki broj njegovih pumpi širom sveta pomaže da se smanji ugljenični otisak i da se podstakne održivi razvoj”, rekla je ambasadorka.

Ona je napomenula da se kompanija u odnosu prema zaposlenima upravlja danskim principima koji se zasnivaju na poverenju, poštovanju i jednakim pravima.

Naglasila je da kompanija doprinsoi izvoznim rezultatim Srbije i navela da je prošle godine izvoz pogoja u Inđiji iznosio više od 238 miliona evra.

“Ovo je rezultat najbolje saradnje Srbije i Danske. Zahvaljujem Grundfosu što je investirao i Srbiji što je to omogućila. Viskokokvalifikovana i motivisana radna snaga, njihove veštine i znanje zapravo doprinose Grundfosovom globalnom istraživnaju i radu”, izjavila je ambasadorka Šajn.

Ocenila je kako ovaj projekat švedoči o sposobnosio Srbije da privuče vrhunske svetks komapnije i dodala kako je novi pogon u Inđiji prekretnica u bilateralnim i poslovnim odnosima Srbije i Danske.

Nova fabrika u koju je dnaska kompanija uložila 20 miliona evra zaposliće oko 250 radnika.

Grundfos u Inđiji posluje od 2013. i zapošljava više od 820 radnika, a sa novim pogonom će ih biti ukupne 1.050.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar