U trendu

Nova funkcija Benoa Kerea, šef BIS-a za digitalne valute

FRANKFURT – Odlazeći član Izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB) Benoa Kere predvodiće novi ogranak Banke za međunarodna poravnanja (BIS), koji će biti fokusiran na finansijsku tehnologiju poput digitalnih valuta, objavila je danas ta bankarska grupacija.

Kere je izabran za pokretanje novog „Inovacionog čvorišta“ BIS-a, koji je osnovan početkom ove godine s ciljem razmatranja uticaja tehnologije na centralne banke širom sveta.

Takvi napori BIS-a su usledili jer velike tehnološke kompanije, poput Fejsbuka i Epla, sve brže ulaze u sektor finansijskih usluga, prenosi CNBC.

Banka BIS, koju nazivaju i centralnom bankom svih centralnih banaka, osnovana je u Bazelu, u Švajcarskoj. U sastavu BIS-a je 60 centralnih banaka, uključujući američke Federalne rezerve (FED), ECB i Narodnu banku Kine.

„Radujem se što ću u trenutku brzih tehnoloških promena svoju stručnost staviti na raspolaganje globalnoj zajednici centralnog bankarstva. Moramo najbolje iskoristiti inovacije kako bismo podržali finansijsku stabilnost i promovisali finansijsku inkluziju“, navodi se u u saopštenju Kerea.

On je bio član Izvršnog odbora ECB-a od 2012. godine, gde je bio zadužen za tržišnu infrastrukturu i sisteme plaćanja i nadzora platnih usluga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.