U trendu

Nova kreditna linija EBRD od 10mln evra za energetsku efikas

BEOGRAD – Više od 2.200 domaćinstava u Srbiji poboljšalo je energetsku efikasnost svojih domova uz podršku kredita Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF), a još više će to moći da učini zahvaljujući novoj kreditnoj liniji od 1,2 milijarde dinara (10 miliona evra) koju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) plasira u saradnji sa Erste bankom.

Erste banka će sredstva učiniti dostupnim domaćinstvima za ulaganja u mere energetske efikasnosti, poput izolacije, prozora, toplotnih pumpi i solarnih panela, saopštila je EBRD.

Nakon uspešne realizacije investicije, korisnici kredita će imati pravo na povraćaj novca u iznosu do 20 procenata, koje finansira Evropska unija u cilju promovisanja energetske efikasnosti.

Kako se navodi u saopštenju EBRD, kreditna linija deo je Programa finansiranja zelene ekonomije za zapadni Balkan, koji vredi 135 miliona evra, a koji podržava energetski efikasna rešenja za izgradnju zelenije i održive ekonomije.

Program podržavaju Evropska unija (EU), Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) i Austrija, i deo je Regionalnog programa za energetsku efikasnost za Zapadni Balkan.

„Drago nam je što je GEFF program pomogao mnogim domaćinstvima u Srbiji da postignu bolje standarde energetske efikasnosti, što dovodi do nižih računa za struju i emisije gasova sa efektom staklene bašte. Zajedno sa našim partnerima, EU, Austrijom i WBIF-om, nastojimo da povećamo podršku Srbiji, kao i ostatku regiona, s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti u stambenom sektoru i smanjenja energetskog intenziteta“, rekao je regionalni direktor EBRD za Zapadni Balkan i direktor za Srbiju Mateo Kolanđeli.

Predsednik Izvršnog odbora Erste Banke u Srbiji Slavko Carić kaže da važnost odgovornog poslovanja u oblasti održivog ulaganja i daljeg razvoja zelene enegrije, kao i podizanje svesti naših građana o tome, dokazuje činjenica o potražnji finansijske podrške u ovoj oblasti.

GEFF kredite u Srbiji iskoristilo je više od 2.200 domaćinstava, a ukupni iznos investicija je veći od 7,6 miliona evra.

Ti projekti su doprineli uštedi većoj od 5,8 miliona kVh energije i smanjenju za više od 1.700 tona emisije CO2 godišnje.

Najčešće finansirane tehnologije su prozori i vrata, izolacija i toplotne pumpe, navodi se u saopštenju.

Do danas je oko 7.000 domaćinstava na Zapadnom Balkanu poboljšalo energetsku efikasnost svojih domova kroz GEFF program, ulaganjem u projekte koji su doprineli smanjenju za više od 10.000 tona emisije CO2 godišnje, što je ekvivalent uklanjanju 6.000 automobila sa puteva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.