U trendu

Nova merna kola kontrolišu stanje pruga u Srbiji

BEOGRAD – Nova merna kola „Infrastrukture železnica Srbije“, koja je proizvela ruska kompanija „Tvema“, tokom prethodna četiri meseca prešla su srpskim prugama više od 1.000 kilometara, sprovodeći probna merenja stanja koloseka, saopštilo je ovo javno preduezeće.

Tokom probnog perioda ispitivane su sve karakteristike ovog, za naše prilike jedinstvenog vozila za kontrolu koloseka, kao što su brzina, kočenje i ponašanja mernih kola na našim prugama, navodim se u saopštenju.

Objašnjava se da šinsko vozilo „sever 1435“, snima i prati tehničke parametre železničkog koloseka, da bi se na osnovu dobijenih informacija konstatovalo stanje pruge i utvrdili svi drugi elementi od značaja za održavanje koloseka.

„Ovo je prvi put nakon četiri decenije da je ‘Infrastruktura železnica Srbije’ nabavila merna kola za potrebe merenja geometrije koloseka i tehnički nadzor nad srpskim prugama. ‘Infrastruktura železnice Srbije’ do sada je imala samo jedna merna kola, nabavlena pre punih četrdeset godina, sa prevaziđenom tehnologijom merenja i sa skromnim tehničkim mogućnostima“, naglašava Infrastruktura železnica.

Dodaje se da su do sada uz uspešno testiranje obavljene obuke operatera i mašinovođa.

„Tokom probnih ispitivanja merna kola „sever 1435“ korišćena su na barskoj pruzi do Valjeva, na trasama Beograd – Šid, Beograd – Niš, zatim Niš – Zaječar, Senta – Subotica, kao i na deonici od Beograda preko Pančeva do Tomaševca, Orlovata i Kikinde. Ove nedelje „merna kola su prošla i kroz nekoliko beogradskih tunela kako bi se utvrdilo stanje šina i geometrije koloseka“, navodi Infrastruzktura železnica Srbije.

Nova merna kola „Infrastrukture železnice Srbije“ uspešno su okončala i merenje geometrije koloseka na novoizgrađenoj trasi pruge za velike brzine od Beograd Centra do Stare Pazove, na kojoj radove izvode kineske kompanije, što dodatno ukazuje da će ona imati veliki značaj i za verifikaciju radova i prijem novoizgrađenih pruga po najvišim evropskim standardima, ocenjuje JP „Infrastruktura železnica Srbije“.

Napominje se da stručnjaci Mašinskog fakulteta u Beogradu sada rade na dinamičkom i statičkom ispitivanju mernih kola, i dodaje da su svi dosadašnji rezultati kao i rad na terenu dobili najviše ocene.

Infrastruktura železnica ističe da je ovo vozilo opremljeno najsavremenijim beskontaktnim sistemom merenja geometrije koloseka koji omogućava obavljanje pregleda velikom brzinom, a inovativni softver „Integral“ omogućava pregled podataka u realnom vremenu uz mogućnost njihove analize.

Ugovorna vrednost ovih mernih kola je oko 2,2 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.
Nova merna kola tipa „sever 1435“, koja proizvodi ruska kompanija „Tvema“ duga su 25 metara i poseduju tri merna sistema – inercijalni beskontaktni sistem za merenje geometrije koloseka po standardu EN 13848, zatim sistem za merenje profila šina, kao i sistem za video nadzor,piše u saopštenju.

Dodaje se da postoji mogućnost ugradnje većeg broja dodatnih funkcija.

„Nabavkom novih mernih kola stvaraju se uslovi da se u narednom periodu intenzivno nastave aktivnosti na tekućem održavanju pruga, stvore uslovi za bezbedniji i redovniji železnički saobraćaj, dužina laganih vožnji smanji, a velika investiciona ulaganja i projekti rekonstrukcije i modernizacije železničke infrastrukture koji su u toku valorizuju u punoj meri“, naglašavase u saopštenju.

Ruska kompanija „Tvema“ je svetski lider u proizvodnji i primeni sistema za dijagnozu železničke infrastrukture, a do sada je ostvarila saradnju na tržištima 38 zemalja na pet kontinenata, navodi „Infrastruktura železnica Srbije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.