U trendu

Nova strategija Švedske za podršku reformama u Srbiji

BEOGRAD – Vlada Švedske usvojila je danas odluku o novoj strategiji za podršku reformama u Srbiji, zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj za period 2021-2027, u vrednosti od 560 miliona evra.
Saradnja sa Zapadnim Balkanom uključuje Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Srbiju, navodi se u saopštenju Ambasade Švedske u Srbiji i ističe da će nastavak saradnje sa zemljama u regionu ojačati uslove za demokratski i inkluzivan razvoj.

Novom strategijom Švedska će, kako se navodi, intenzivirati napore u radu sa ljudskim pravima, demokratijom, vladavinom prava, ravnopravnošću polova, inkluzivnim ekonomskim razvojem, zaštitom životne sredine i klimatskim promenama.

U saopštenju se navodi da će podrška Švedske, takođe, biti usmerena na jačanje miroljubivih i inkluzivnih društava, kao i na izgradnju opširnih i dugoročnih odnosa između Švedske i zemalja u regionu.

Ministar za međunarodnu razvojnu saradnju Per Ulson Frid istakao je da je razvoj u susedstvu Evropske unije od značaja za Švedsku i EU.

„U interesu je Švedske da nastavi da sarađuje sa zemljama Zapadnog Balkana kako bi doprinela demokratskom razvoju sa ljudskim pravima, ravnopravnošću polova i vladavinom prava u fokusu”, rekao je ministar, a navodi se u saopštenju.

Fond za novu strategiju za 2021-2027 iznosi 560 miliona evra, od kojih se 500 miliona evra izdvaja za Zapadni Balkan, a 60 miliona evra za Tursku.

Švedska je jedan od najvećih bilateralnih donatora zemljama u regionu Zapadnog Balkana, a podrška te zemlje dopunjuje rad Evropske unije u oblastima koje su prioritetne za Švedsku.

Prema strategiji, Švedska će, takođe, nastaviti da doprinosi podršci EU u radu zemalja Zapadnog Balkana sa reformskom agendom i njihovim približavanjem EU.

Podrška civilnom društvu ključna je za demokratski razvoj, a važna je i za podršku Švedske svim zemljama u okviru strategije, navedeno je u saopštenu Ambasade.

Strategiju reformske saradnje, koju donosi Vlada Švedske, sprovode Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (Sida), Švedski institut, Akademija Folke Bernadote i Generalni konzulat u Istanbulu.

Navodi se i da će Švedska u Srbiji pokrenuti i inkluzivni proces i pozvati zainteresovane strane da učestvuju u tom procesu kako bi operacionalizovala novu strategiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.