U trendu

Nova uredba- za predvidljivije poslovanje paušalaca

BEOGRAD – Nacrt uredbe o paušalnom oporezivanju predviđa niz pogodnosti, a za 117.000 paušalaca u Srbiji, promena, pre svega, donosi automatizaciju procedura, smanjenje birokratije i veću predvidljivost u pogledu utvrđivanja poreske obaveze.

Usvajanje uredbe očekuje se u decembru, a stupanje na snagu u januaru 2020. godine, rečeno je danas u Beogradu na drugom od četiri planirana okrugla stola na kojima će javnosti biti predstavljena ta uredba.

Ujedno je predstavljen ilustrativni kalkulator koji je razvio NALED, u saradnji sa Poreskom upravom u okviru Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Svi preduzetnici u režimu paušalnog oporezivanja ili početnici koji tek planiraju da započnu svoj biznis moći će da na portalu www.jpd.rs izračunaju poreske obaveze za četiri godine unapred, rečeno je na okruglom stolu.
„Početnici u poslovanju moći će elektronskim putem da saznaju da li imaju pravo da posluju kao paušalci i da, kao i postojeći preduzetnici, unapred izračunaju visinu poreza. Takođe, umesto akontacionog i konačnog poreskog rešenja koje je često kasnilo i duže od šest meseci, u poresko sanduče elektronski će im stizati jedinstveno poresko rešenje za godinu unapred“, izjavio je Dušan Vasiljević iz NALED-a.

U naredne tri godine poreske obaveze neće moći da im budu povećane više od 10 odsto godišnje, a brojnim preduzetnicima biće smanjene 30 odsto i više zbog nove formule za obračun poreza, koja predviđa objektivno i lako proverljive kriterijume za utvrđivanje visine u odnosu na postojeći model, rečeno je na skupu.
Dragan Agatunović iz Poreske uprave rekao je da će ubuduće paušalci na portalu te insitucije moći da provere iznos obaveza koje ih čekaju u narednom periodu, a već na početku godine svi koji su paušalno oprezovani između 10. do 15. januara moćiće da dobiju rešenje.

Rešenje, za koje do sada nisu precizno znali kada će im stići, ubuduće će dobijati već 48 sati nakon registrovanja firme u APR.

On je naveo da je Radna grupa vodila računa da pomogne i ohrabri početnike i predzuetnike da opstanu u najtežem perodu i zato će za njih biti predviđeno smanjenje poreske osnovice .

Predviđen je i niz podsticaja, kao što su smanjenje poreske osnovice tokom prve tri godine poslovanja, kao i osnovice za preduzetnike mlađe od 30 i starije od 55 godina, za porodilje, osobe sa invaliditetom i osobe kod kojih se javila duža bolest.
Važna novina je i to što će automehaničari i računovođe ubuduće moći da posluju kao paušalci.

Uredbom je predviđen spisak šifara delatnosti sa određenim koeficijentima, kako bi bilo predcizno definisano koje sve delatnosti mogu biti paušlano oprezovane, naveo je Agatunović.

Za neke delatnosti će važiti i zona u kojoj rade, i za ekstra zonu osnovica će biti veća za deset odsto.

Agatunović podseća da u paušalnom sistemu ne mogu poslovati preduzetnici iz oblasti trgovine na veliko i malo, istraživanja i reklamiranja tržista, aktivnosti u vezi sa nekretninama, i svi obveznici koji imaju promet veći od šest miliona dinara i oni koji se nalaze u sistemu PDV-a.

Pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović, ukazao je da je dobro što će uredbom biti prevaziđeni dosadašnji problemi .

„Ministarstvo finansija je dobilo dosta primedbi koje su se odnosile na sistem paušalnog oporezivanja, a to se odnosilo na sistem, trasnparatnost, pravo na pašalno oprezivanje i visinu paušalne obaveze. Pored toga, bilo je praktičnih problema i primedbi na brzinu izrade rešenja i dostavljanje porskim obveznicima pa je zadatak Radne grupe bio da otkloni te nedostatke“, rekao je Demirović.

Okrugli stolovi koje organizuju NALED i Ministarstvo finansija planirani su još u Nišu i Kragujevcu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.