U trendu

Nova: Vučić odobrio Rio Tintu sve da bi otvorio rudnik u martu 2022. godine

Vlada Srbije je, od 2013. godine, izdala u kontinuitetu desetine rešenja kojima se odobrava firmi „Rio Tinto“ da vrši geološka istraživanja na području lozničkog kraja, iako predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da su ključni dokumenti potpisani pre njegovog dolaska na čelo države.

Kako navodi „Nova“ u današnjem izdanju, dokumenta Vlade Srbije do kojih je došao taj list demantuju predsednika države i pokazuju da je aktuelna vlast i te kako izlazila u susret ovoj multinacionalnoj kompaniji, kao i da je „Rio Tintu“ odobreno sve „da bi otvorio rudnik u martu 2022. godine“.

List navodi da je „u periodu kada je Aleksandar Vučić obavljao funkciju prvog potpredsednika, Vlada Srbije dala preduzeću ‘Rio Sava Exploration d.o.o. Beograd’ odobrenje za izvodjenje detaljnih geoloških istraživanja bora i litijuma na ležištu ‘Jadar’ kod Loznice“.

Početkom 2016. je Vlada Srbije usvojila novo rešenje kojim se kompaniji „Rio Sava Exploration d.o.o.“ odobrava nastavak geoloških istraživanja bora i litijuma kod loznice, sa rokom važenja od dve godine, a tadašnji ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je 22. januara 2018. potpisao novo rešenje o nastavku geoloških istraživanja u trajanju od dve godine, navodi list.

Aktuelna vlast je 22. januara 2020. potpisala još jedno, identično rešenje, a kompaniji „Rio Tinto“ je odobreno zadržavanje prava za istražni prostor litijuma i bora na ležištu „Jadar“ i to od 14. februara 2020. do 1. septembra 2021. piše list Nova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)