U trendu

Novak: RUS ne iskljucuje jaci rast cena nafte do kraja 2022

SANKT PETERBURG – Rusija ne isključuje još snažniji rast cena nafte do kraja godine, mada će sve zavisiti od balansa između ponude i tražnje, izjavio je novinarima potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak na marginama međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu ( SPIEF).

Dodao je da se Rusija i dalje nada da će globalna potražnja za naftom porasti uprkos stalnoj neizvesnosti u pogledu mogućih mera lokdauna u Kini vezanih za kovid-19, prenosi Tas s.

„Ima raznih prognoza… naročito sugerišu na dalji rast (cene) nafte. Sve zavisi od balansa između potražnje i ponude. Nadam se da će potražnja nastaviti da se oporavlja tokom godine kako je planirano, mada postoje izvesni rizici vezani za blokade u
NR Kini, tako da ostaje da se vidi kako će se razvijati globalna ekonomija i potrošnja“, rekao je Novak.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu, u organizaciji Fondacije Roskongres, održava se od 15. do 18. juna.

Ovogodišnji jubilarni, 25. po redu SPIEF, nosi naziv: „Nove mogućnosti u novom svetu“. Na skupu učestvuju zvaničnici i poslovni ljudi iz više od 120 zemalja sveta, među kojima, kako navodi Tas s, i oni „iz ne baš prijateljskih zemalja“ poput Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Italije, Nemačke i Holandije.

Forumu će danas prisustvovati i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Prema rečima portpartola Kremlja Dmitrija Peskova, Putin će se sastati sa privrednicima kako bi razgovarali o situaciji u automobilskoj industriji, a sastanku će prisustvovati i zvaničnici ruske vlade.

Pred toga, Putin će imati kontakte i sa preduzetnicima i investitorima, naveo je Peskov.

U okviru SPIEF-a planirano je održavanje brojnih panela, uključujući forume malih i srednjih preduzeća, zatim kreativnog biznisa, bezbednosti lekova, kao i SPIEF Junior Dijalog i SPIEF Sportska nedelja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar