U trendu

Novak: U Evropi i dalje vlada potreba za ruskim naftnim proizvodima

MOSKVA – Ruski naftni proizvodi su i dalje traženi u zemljama EU, rekao je novinarima potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak i dodao da to potvrđuje činjenica da su dve vrste naftnih derivata skinute sa liste sa ograničenom cenom.

„Juče je usvojeno nekoliko dodatnih amandmana na propise Evropske unije, usvojena su izuzeća. Ovo je još jedna potvrda činjenice da su ruski naftni proizvodi traženi u Evropi. Evropski političari su pokazali da nema logike iza njihovih postupaka, oni donose takve odluke, smišljajući izlaze iz situacije“, naveo je on, preneo je TAS S.

Uklanjanje jednog broja naftnih derivata sa liste sankcionisanih proizvoda legalizuje sive šeme snabdevanja gorivom koje postoje već duže vreme, naglasio je Novak.

Uz to, on je izrazio uverenje da će ruski naftni sektor nastaviti stabilno da radi uprkos embargu na isporuke naftnih derivata koji je uvela Evropska unija.

Evropska komisija je juče objavila obrazloženje odluke o uvođenju ograničenja cena na ruske naftne derivate, u kojoj je navela slučajeve u kojima se ne primenjuju gornje granice cena.
Tako naftni proizvodi proizvedeni od ruske nafte van zemlje, kao i mešavina ruskog goriva sa naftnim derivatima drugih zemalja pod uslovom da se mešaju na teritoriji trećih zemalja, ne potpadaju pod sankcije EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.