U trendu

Novak: Ukrajina neće moći da podrije projekat Severni tok 2

MOSKVA – Ukrajina neće moći da potkopa projekat gasovoda Severni tok 2, izjavio je danas potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

„Smatramo da se ovaj projekat ne može podriti. Urađen je u skladu sa svim zahtevima (evropskih) zakona“, rekao je Novak u intervjuu za rusku ekonomski tv kanal RBC.

Komentarišući brojne izazove s kojima se ovaj gasovod suočavao, on je naglasio da Rusija veruje da će Severni tok 2 dobiti neophodan sertifikat do kraja prvog polugodišta 2022. godine i da će konačno početi da radi.

„Sudeći po vremenskom planu za sertifikaciju, s kojim sam upoznat, sertifikacija bi trebalo da bude završena u prvoj polovini 2022, najkasnije do kraja prve polovine godine. Ako naše kolege budu zainteresovane da sertifikaciju završe brže, i isporuke mogu početi mnogo ranije“, rekao je Novak, prema izveštaju ruske agencije.

Rojters prenosi da je na pitanje da li Rusija ima „plan B“ u slučaju da Severni tok 2 ne bude sertifikovan, Novak odgovorio: „Ne razmatramo takve opcije i verujemo da će biti pokrenut u skladu sa rokovima koji su određeni za sertifikaciju“.

Dodao je, takođe, da se Rusija nada da neće biti postavljani neki novi zahtevi u vezi sa ovim projektom.

Potpredsednik ruske vlade je i ovom prilikom ponovio da je Rusija spremna da poveća izvoz gasa u Evropu, ali po dugoročnim ugovorima, što je aranžman koji evropske kompanije izbegavaju preferirajući kratkoročne spot ugovore.

Cene gasa u Evropi su od jesenas naglo skočile zbog rasta potražnje i manjka zaliha u skladištima.

Izgradnja Severnog toka 2, koji ide od Rusije preko dna Baltičkog mora do Nemačke, završena je u septembru, ali gasovod još nije pokrenut jer se čeka odobrenje regulatora iz Berlina i Brisela.

Cevovod, koji zaobilazi Ukrajinu kao raniju glavna tranzitnu rutu za snabdevanje Evrope ruskim gasom, ispolitizovan je zbog rastućih tenzija između Rusije i Zapada, koji, kako navodi Rojters, strahuje da bi Moskva mogla da napadne Ukrajinu kako bi je sprečila da uspostavi bliske veze sa NATO-om. Rusija negira da ima takve planove.

Izvršni direktor ukrajinske državne energetske kompanije Naftogaz rekao je prošlog meseca da se nada da gasovod Severni tok 2 neće biti pušten u rad, tvrdeći da on nije u skladu sa evropskim zakonima. Ukrajina je ubirala značajne prihode od naplate tranzitne takse za transport gasa preko njene teritorije, bez kojih će ostati ako Severni tok 2 proradi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar