U trendu

Novalic pozvao firme u FBiH da kupe akcije HET-a u Srpskoj

SARAJEVO – Premijer Federacije BiH Fadil Novalić pozvao je elektroprivrede sa područja Federacije da se uključe u kupovinu akcija Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) u Republici Srpskoj, nakon što je najavljena dokapitalizacija tog preduzeća emisijom akcija.

„Preporučio sam federalnim elektroprivredama da uzmu učešće u dokapitalizaciji preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici“, napisao je Novalić na svom Fejsbuk profilu, prenose Nezavisne novine.

Novalić, njegova zamenica Jelka Milićević i ostali članovi vlade FBiH stava su da JP „Elektroprivreda BiH“ Sarajevo i „Elektroprivreda HZ HB“ Mostar mogu da učestvuju u ovoj dokapitalizaciji i zbog toga im je u tom smislu upućena pisana preporuka.

„Prema Zakonu o privatizaciji, Vlada FBiH ne može kupovati deonice. Svakako da je ovo projekat od državnog značaja u kojem se Vlada FBiH uvek zalagala za obezbeđenje integralnog upravljanja sistemom u širem području slivova Trebišnjice i Neretve i nastavićemo da insistiramo na zaštiti interesa Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine“, izjavio je Novalić, prema saopštenju iz federalne vlade.

Portal Capital.ba je ranije ove nedelje objavio da se prirema dokapitalizacija HET-a prodajom akcija na Banjalučkoj berzi, ocenivši da to ‘znači privatizaciju tog društva’. Pomenuti portal je takođe naveo da je ‘prema nepotvrđenim informacijama, Srbija zainteresovana za kupovinu akcija, čime bi preuzela kontrolu nad jednim od najprofitabilnijih delova Elektroprivrede Republike Srpske (ERS)’.

Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u preduzeću „HET“ i poslanik u Skupštini RS Ilija Tamindžija rekao je jutros da se ne radi o privatizaciji, već o dokapitalizaciji HET-a zbog izgradnje HE Dabar, i demantovao da se vrši emisija akcija kako bi ih kupila Elektroprivreda Srbije.

Osvrćući se na izjave predsednika SDA, Bakira Izetbegovića da će sve učiniti kako bi sprečio gradnju HE Dabar, Tamindžija je rekao da su spremni da pomognu na svim razvojnim projektima u FBiH, a Izetbegovića optužio da radi protiv BiH opstrukcijom izgradnje Dabra, odnosno Gornjih Horizonata.

„Svejedno je da li se projekat radio u FBiH ili u RS, ako radite takve investicione projekte onda jačate svoju državu“, rekao je Tamindžija, prenose Nezavisne.

Elektroprivreda Republike Srpske poručila je danas da HET povećava kapital emisijom akcija radi završetka izgradnje HE Dabar, ističući da se ne radi o privatizaciji.

„Dokapitalizacija se radi javno i transparentno, u skladu sa svim propisima tržišta kapitala, a sve u cilju obezbeđivanja sredstava za okončanje projekta Dabar što je jasno naznačeno u članu VII Odluke o drugoj emisiji akcija javnom ponudom“, navodi se u saopštenju ERS-a.

Tvrdnje da će nakon izgradnje HE Dabar, jug Hercegovine navodno biti pretvoren u pustinju, zlonamerne su i naučno neosnovane, i imaju za cilj da zaustave i obesmisle svaki strateški projekat u Srpskoj koji bi joj omogućio dalji ekonomski napredak i energetsku stabilnost, rekli su sagovornici „Glasa Srpske“.

Vlada Srpske je poslednjeg dana 2021. potpisala ugovor s Kinezima o finansiranju i izgradnji HE Dabar, vredan 190 miliona dolara. Hidroelektranu će, prema tom ugovoru, graditi kineska kompanija „Čajna enerdži grup“, a kreditiraće je kineska državna banka Eskim, na osnovu garancija Republike Srpske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.